Jordvepsestikk – og hvordan bli kvitt vepsen

aug 31, 2022 | Diverse

Jordveps omtales oftest som Norges mest aggressive stikkeveps. Men de er i utgangspunktet viktige for å holde antallet insekter i naturen nede, så de er nyttige for oss selv om de kan være farlige.

Arbeiderne kan kjennes igjen på korte kinn og en ankerformet tegning på munnskjoldet. Disse vepsene lager store og lysebrune vepsebol i hulrom de har tilgang til, og gjerne under jorden. Derav navnet jordveps. Jordveps er vanligvis ikke aggressive, men det er noen få jordvepsarter som kan være farlige for mennesker. Hovednæringen er andre insekter den jakter på, og av den grunn er vepsene viktige for å bekjempe skadedyr i Norge.

Hytta kan inneholde flere tusen arbeidere, og disse kan dessverre være ganske aggressive. Vepsene kan dukke opp i store mengder og svært nær mennesker på sensommeren og høsten.

Er meitemark farlig?

Jordveps er kjent for å være farlige for mennesker, men det er hovedsakelig personer med allergi mot bier eller vepsestikk disse er farlige for. Jordveps kan også være farlig for kjæledyr. De kan være til sjenanse for både mennesker og dyr når de oppholder seg i nærheten av uteområdene vi bruker. Disse insektene har en tendens til å angripe når de føler seg truet, og det betyr ikke at vi faktisk truer dem…

De kan også bygge kolonier under kjøkkenhager og lignende, noe som kan være svært skadelig for plantene dine.

Hvordan ser jordveps ut?

Jordvepsen kan bli opptil 20 mm lang og er en type kortkinnet stikkeveps. De er gule og svarte med et spesielt mønster på vingene. De har kort avstand mellom fasettøyet og kjeven, og dette gjør dem svært effektive til å jakte på insekter.

Jordveps vespula vulgaris

Her er et bilde av et jordvepsebol

vepsebol

Hvordan bli kvitt veps

Veps er et nyttig insekt som vi normalt ikke bør bekjempe. De bidrar til å holde antallet andre typer insekter nede, og er normalt ikke skadelige for oss mennesker. I tillegg er de viktige som matkilde i naturen, fordi spesielt fugler spiser veps – også jordveps.

Men vepsene kan bli ganske pinlige og skremmende, og da kan det være nødvendig å bli kvitt dem. Dette gjelder spesielt når hjemmet deres er veldig nært der du går, jobber eller bor. Det er for eksempel ikke hyggelig å ha et vepsebol rett ved kjøkkenhagen eller verandaen.

Bekjemp lett synlige vepsebol

Hvis du har lett tilgang til huset, kan du bruke Permethrin insektspray for å drepe vepsene. Til det anbefaler vi spesielt den skummende varianten.

Før du starter bør du ha tatt forholdsregler slik at det er vanskelig å stikke deg, for vepsens naturlige reaksjon når noen truer den er å stikke. Men hvis du har på deg litt tykke klær, hjelper det veldig. En caps eller lue på hodet og hansker hjelper også mye.

Slik går du selv frem for å bekjempe vepsebol

 1. Sørg for at du har Trinol Super Permethrin insektspray eller tilsvarende
 2. Bruk verneklær i tilfelle vepsen angriper
 3. Kom nærme nok huset til at du kan spraye huset nøyaktig
 4. Spray et lag på selve reiret, så vil eventuelle veps som rømmer fra reiret få insektmiddelet på seg. De dør i løpet av sekunder.
 5. Sett deretter røret inn i hullet og spray.
 6. Spray direkte på veps som prøver å forlate reiret
 7. Veps som vender tilbake til reiret utenfra: La dem lande på reiret. Spray gjerne litt på dem også.
 8. Når du ser at veps slutter å komme ut, kan du legge til litt mer, og så la det stå på.

Veps som så kommer tilbake fra et annet sted vil lande på reiret, få giften på seg og dø.

La det stå i ca 1 time, og så kan du fjerne bollen. Hvis du kan legge hele huset i en plastpose, er det lurt å gjøre det, så knyt det godt og kast det i søpla.

Profesjonell hjelp til å bli kvitt vepsebol

Dersom det er nødvendig å bekjempe en etablert, stor eller vanskelig tilgjengelig vepsekoloni, bør du kontakte en profesjonell skadedyrbekjemper. De har kunnskap, riktig utstyr og erfaring til å håndtere slike ting godt.

Hvor giftige er jordveps?

Denne typen veps er et svært aggressivt insekt og kan stikke mange ganger. Når de svir, sprøyter de gift inn i huden som kan forårsake alvorlige allergiske reaksjoner. Symptomene på en allergisk reaksjon inkluderer hevelse, kløe, utslett, pusteproblemer og sår hud. De mest alvorlige er pusteproblemer, hvor noen kan oppleve at de rett og slett blir kveles.

Det som er skummelt med jordveps er nettopp at den samme vepsen kan stikke flere ganger, og dermed kan personer som normalt reagerer mildt på vepsestikk få en voldsom reaksjon. Hvis du blir bitt av mer enn én veps, bør du umiddelbart søke lege.

Reaksjoner på vepsestikk

Vepsene og biene sprøyter gift inn i huden vår når de stikker oss. De fleste av oss som blir stukket får milde reaksjoner, som hevelse, smerter og rød hud rundt stikket. Disse reaksjonene begynner ofte å klø etter en stund.

Blir du stukket av flere veps samtidig, kan det gi mye sterkere reaksjoner; mer enn 50 vepsestikk kan være livstruende.

Noen få personer kan reagere sterkt på insektgiften til veps eller bier, og kan få livstruende reaksjoner etter bare et enkelt stikk, en såkalt allergisk reaksjon.

Hva gjør du hvis du blir stukket av en veps eller bie?

 • Fjern stikkeren så raskt som mulig hvis den forblir i huden.
 • Ikke klyp eller rip støpselet.
 • Avkjøl brodden med kaldt vann, is eller en våt klut.
 • Ved kløe, svie eller smerter kan du påføre en kløestillende eller lokalbedøvende salve.
 • Kontakt lege ved alvorlig eller alvorlig reaksjon.

Mange opplever gode resultater ved å holde en sukkerbit inntil stikket, som sukker trekker ut giften. Av den grunn har mange en sukkerbit i vesken. Et alternativ er perlesukker, som du ganske enkelt legger i en haug over pinnen, og holder på plass med en hånd.

Når du trenger hjelp til å bli kvitt veps, ta gjerne kontakt med oss ​​i Skadedyrproffen. Vi kan både veilede deg til de riktige produktene du kan bruke selv, og har et stort nettverk av dyktige lokale skadedyrbekjempere i hele Norge.

Bestiller du varer til hytta eller feriestedet? Se her

Bestiller du varer til hytta eller feriestedet? Se her

Dessverre hender det av og til at Posten (Carry) sender varer tilbake selv om de er sendt til et feriested eller en hytte du eier. Årsaken er at Posten kun skal levere post til adresser hvor du enten er registrert som borger, eller hvor du på forhånd har gitt Posten...

Goblin-fakta: Lær mer om disse fascinerende skapningene

Goblin-fakta: Lær mer om disse fascinerende skapningene

Kroket troll, også kjent som Oniscidea, er små, flate insekter som ofte finnes i hager og skoger. De er ett viktig del av økosystemetettersom de bryter ned dødt organisk materiale og bidrar til å gjøre jorden mer fruktbar. Kroketroll kan ha en til to generasjoner i...