Store maur – kan de gjøre skade?

sep 1, 2022 | Diverse

I Norge har vi noen få typer store maur, og det er to hovedtyper de fleste kommer i kontakt med: Pinnemauren og skogmauren. Dette er maur som vanligvis er fra 8-14 mm store, og det er disse maurartene som kommer i nærheten av folks hjem og hytter. Dette er høysesong for maur, og her er noen spørsmål og svar om dem:

Skader de bygninger?

Ja, begge kan skade bygninger. Det kan være litt vanskelig å se forskjell på stokkmaur kontra skogsmaur, men når du først vet hvordan det er ok. De gjør derfor forskjellige typer skade:

Skogmauren

Skogmaur oppholder seg vanligvis ute i naturen og det er sjelden de prøver å flytte inn i en bygning. Som regel lever de i maurtuer i skog, og de er en svært viktig bidragsyter til naturen rundt dem. Flytter de inn gjør de i grunnen ingen skade, bortsett fra at de bærer et stort lass med forskjellige ting inn i bygget for å lage en maurtue der.

Stikk maur

Pinnemaur er derimot kjent som et skadedyr som kan ødelegge trebygninger. Normalt er dette viktige maur som jobber i naturen for å bryte ned råtten ved, vedlikeholde naturen og holde antall insekter i sjakk. Maur spiser insekter og holder dermed antallet insekter nede. I tillegg renser de naturen kontinuerlig, og sørger for at naturen har det bra.

Men når de flytter inn i et bygg, vil de skape et sted å bo. Som regel ender de opp med å gnage til tider og mellomrom i tre, og også i isolasjonen. Dette kan ende med at stokkmaurene gjør så omfattende skader på bygget at deler av det må rives og bygges opp igjen med nytt trevirke. Det er på ingen måte hyggelig å få stokkmaur inn i huset.

Hvis stokkmaurene angriper treverket i huset eller hytta, er det vanligvis et tegn på at det er for mye fuktighet i treverket. Dette er derfor noe du bør undersøke om du bør fikse likevel. Det er klart at stokkmaur er farlige, men bare for bygninger og ikke for mennesker.

Gjør maur skade i hagen?

Mange tror at maur ødelegger hagen, men det er som regel helt motsatt. Maurene rydder i hagen, og de dreper insekter som du uansett ikke ville ha likt å ha i hagen. Det finnes til og med forskning som viser at skogmaur bærer med seg en form for antibiotika som gjør planter som maur «passer på» mye bedre, og at plantene blir mer motstandsdyktige mot sykdommer. Du kan lese litt om maur i blomsterbed her.

Så nei, verken stokkmaur eller skogmaur skader normalt naturen i hagen. Snarere er de nyttige.

Angriper de mennesker?

Skogmauren

Skogsmaur kalles også «pissemaur», fordi de spruter syre når de blir sinte. Så ja, skogmaur indikerer mennesker. De kan begge bite hardt med kjevene, og de kan reise seg på bakbeina, svinge bakparten fremover og sprute maursyre.

Maursyre kan virkelig svi, spesielt hvis den treffer et sted der maurene har bitt eller du har et sår et sted.

Pinnemauren

Pinnemauren er en veldig fredelig maurart, og den kan sonderes ganske mye uten at den prøver å angripe eller beskytte seg selv. Den vil vanligvis bare prøve å trekke seg unna. Så stokkmauren angriper vanligvis ikke mennesker, selv når du prøver å irritere den.

Hvordan fjerne maur?

Hvis du ville fjerne maur, tydde du vanligvis til en form for gift. Enten en kontaktmaurdreper, eller et forgiftet agn som vil forgifte hele maurkolonien slik at den forsvinner. Du kan se mer om anticid mot stokkmaur her. Vi anbefaler generelt å la skogmauren være i fred.

Du kan fjerne stokkmaur ved å følge disse trinnene. Og du kan fjerne sukkermaur ved å følge disse trinnene.

Du finner alle produktene du trenger her på Skadedyrproffen.no

Bestiller du varer til hytta eller feriestedet?  Se her

Bestiller du varer til hytta eller feriestedet? Se her

Dessverre hender det av og til at Posten (Carry) sender varer tilbake selv om de er sendt til et feriested eller en hytte du eier. Årsaken er at Posten kun skal levere post til adresser hvor du enten er registrert som borger, eller hvor du på forhånd har gitt Posten...

Goblin-fakta: Lær mer om disse fascinerende skapningene

Goblin-fakta: Lær mer om disse fascinerende skapningene

Kroket troll, også kjent som Oniscidea, er små, flate insekter som ofte finnes i hager og skoger. De er ett viktig del av økosystemetettersom de bryter ned dødt organisk materiale og bidrar til å gjøre jorden mer fruktbar. Kroketroll kan ha en til to generasjoner i...