Høysesong for mus og rotter kommer snart

sep 1, 2022 | Diverse

Selv om det nå er sommer og sol og bading stort sett står på agendaen, nærmer sesongen for mus og rotter seg med stormskritt. Dessverre. Her ønsker vi å gi deg noen råd om hvordan du kan gå inn i sesongen med færrest mulig problemer.

En ting du bør begynne å tenke på nå er å forhindre uønsket inntrengning av rotter og mus, og den andre er å få på plass løsninger som hjelper deg å se om en gnager har tatt seg inn på uønskede steder.

Hva bør du gjøre for å forhindre rotter og mus?

Når vi nærmer oss den kalde årstiden, blir det mindre attraktivt å bo ute, og det gjelder store deler av landet. Men den største grunnen til at mus og rotter flytter inn i hus er at de leter etter mat. De er sultne.

1) Fjern matkilder som er utenfor, men i nærheten av huset

Fjern nedfallsfrukt og annen mat som er igjen i hagen. Hvis det ikke er mat i nærheten av huset ditt, er det en mye større grunn til at mus og rotter ikke kommer i nærheten av huset ditt. Hvis de ikke kommer i nærheten, flytter de ikke inn…

Ekspertene råder folk til å være forsiktige når de fjerner frukt, men også sørge for at de ikke har tilgang på for eksempel matavfall. Av denne grunn har mange renovasjonsselskaper gått over til å bruke tette plastbøtter. Matavfallet er da beskyttet på innsiden av tette vegger.

2) Fjern tilholdssteder som er nær husveggen

Mus og rotter liker ikke å oppholde seg i eller krysse store tomme områder. De liker best å gjemme seg bak planter, en stabel med dekk eller andre lignende steder.

Fjern derfor vedhaug, dekk, busker og andre ting som står tett inntil husveggen og som danner et perfekt gjemmested for gnagerne.

3) Mustetting og rotteforsegling av huset

Hvis en mus eller rotte har kommet nær huset ditt, må de likevel klare å komme seg inn. De gnager seg vanligvis ikke gjennom en solid trevegg, men de er mestere i å finne små sprekker eller hull som de kan presse seg gjennom . Mus trenger bare bittesmå hull eller sprekker for å komme gjennom en vegg. De kan for eksempel klemme seg mellom toalettbord som sprekker litt.

Mange hus har åpne hull rett inn i veggen.

I mange år har man brukt noe som kalles musebånd som beskyttelse mot mus, men mange steder mangler disse. I tillegg kan disse bli skadet, og hvis bare én pigg er bøyd eller mangler, kommer musa inn.

Vi anbefaler derfor å sjekke huset og museforsegle med en musebørste. Det er et strålende produkt som er enkelt å bruke, det er veldig enkelt å montere og det fungerer veldig bra å musesikre et hus.

Disse kalles ofte også rottebørster, men i prinsippet er det samme produkt.

Dette er et produkt vi anbefaler! (og musebørste er på tilbud akkurat nå. Vi anbefaler å kjøpe noen meter av denne og sjekke under kledningen over hele huset og sette den opp der du trenger den. Det kan spare deg for mye trøbbel med mus eller rotter.)

4) Sett opp sjekkpunkter

Dette er spesielt viktig hvis du har hatt problemer med mus eller rotter tidligere. Sett opp kontrollposter slik at du enkelt kan finne ut om det har kommet mus eller rotter igjen.

Vi anbefaler å sette opp en musefelle eller rottefelle som er kontinuerlig aktivert. Det er rotete å bruke vanlig agn til dette, men bruker du vårt agn til mus eller agn til rotter har du et agn som fungerer i mange måneder.

Sett opp fellene i de ytre omkretsene. For eksempel ved siden av veggen i boden hvis det er der du tidligere har observert mus, eller på loftet hvis det er der du har fanget rotter før.

Skadedyrproffen har feller som har lyd- og lysvarsling, og de er geniale til slike kontrollposter.

Hva bør du gjøre hvis du har sett mus eller rotter?

Da bør du ta grep, og du kan lykkes med det når du følger disse enkle nyttige tipsene:

Sett opp en musefelle eller rottefelle

Finn ut om du har med mus eller rotter å gjøre. Hvis du har sett dyret, kan du enkelt se på størrelsen. Liten = mus. Stor = rotte.

Hvis du kun har sett spor etter dyret så kan du se på avføringen/avføringen for å se hva slags gnager du har å gjøre med. Atferd er også ganske gjenkjennelig.

Ta en gnager, eller flere?

Du kan kjøpe en felle som fanger ett dyr om gangen, eller du kan kjøpe en felle som kan fange mange dyr etter hverandre. Hvis du har problemer med at mange gnagere plager deg, anbefaler vi å kjøpe en felle som kan fange mange dyr etter hverandre. Det finnes også slike feller for levende fangst.

Skal du fange rotter bør du vite at de er svært mistenkelige, og derfor bør du helst ha 3 feller hvis du skal bruke klappfeller. Da blir de mer vant til dem, og du kan plassere dem slik at de reduserer mistanken og går i dem.

Live fangst?

Hvis du ikke ønsker å avlive dyret, men du ønsker å flytte det, kan du kjøpe en av våre levende fangstfeller. Da går dyret inn i fellen og ender opp med å bli låst inne i et rom de ikke kan komme seg ut fra. Så tar du dyret ut til et egnet sted og slipper det ut der.

Melding?

Ønsker du å overvåke med kontrollpost anbefaler vi å bruke en av våre feller som har lyd- og/eller lysvarsel. Da trenger du bare å kaste et blikk på fellen, eller på en indikator du kan ha inni, og du vil enkelt se om fellen er aktivert eller ikke.

Elektriske feller

Vi tilbyr elektriske feller som garantert dreper gnagere, på en human og trygg måte. Disse kan gå på både batterier og 220V, og de gir ikke bare et dødelig sjokk men gjentar behandlingen i mange minutter slik at du er helt sikker på at dyret er dødt. Det første treffet dreper vanligvis umiddelbart.

Plassering av felle

En musefelle og rottefelle bør plasseres inntil vegger. Mus og rotter er ikke så glade i å krysse åpne områder, så de foretrekker å snike seg opp til vegger og under ting. For eksempel kan en felle med fordel plasseres inntil en vegg under en kommode.

Agn

Du bør ikke bruke ost, fordi det er et lokkemiddel som forringes raskt i varmluft. Biter av pølse blir også relativt raskt ineffektive. Det er derfor mange bruker peanøttsmør. Men ønsker du en sluk som fungerer dag ut og dag inn over lengre tid, anbefaler vi på det sterkeste sluk som vi selger. Det lukter godt for mus og rotter i lang tid, og det fungerer (det er det vi bruker som profesjonelle skadedyrbekjempere.)

Svar på noen vanlige spørsmål om gnagere

Mus i hytter og rotter i byen?

Generelt er det på hytter og steder der man bor tett på naturen at mus blir et problem, mens rotter stort sett er et større problem i mer urbane strøk og i forbindelse med landbruk hvor rottene har mye tilgang på mat.

Er det musens år eller rottens år i år?

Det er for tidlig å si noe sikkert om sommeren, men senere på høsten, når høstværet slår inn, kan man relativt raskt se om det er ekstraordinært mange rotter og mus det året. Ut i september og oktober begynner folk å merke om det er mange, og det er da folk begynner å ringe skadedyrfirmaer for å få hjelp mot gnagere.

Smågnagerår kommer ofte etter at mus har fått tilgang på mat vinterstid, slik at mange overlever. Når mange overlever, er det mange kull med mus om våren og sommeren, og dermed mange mus som trenger mat om høsten.

Rotteinvasjon, hvordan redusere trusselen?

Rotter trives der folk bor, og de trives best når de kan spise mat i fred og ro. Nedfallsfrukt, mat i binger og beholdere etc er utmerket for rotter. I tillegg trives de veldig godt i tilknytning til jordbruk, og spesielt der det er tilgang på mat, som hvor hester, kyr og andre husdyr som har tilgang på mat holdes.

Der du ikke er flink til å rydde vekk matkilder, som nedfallsfrukt, har rotter en tendens til å samle seg der. Etter hvert som matfatet utenfor blir tommere og tommere, vil rottene søke etter nye matkilder. Det er dumt hvis dette er inne i huset ditt…

Bestiller du varer til hytta eller feriestedet?  Se her

Bestiller du varer til hytta eller feriestedet? Se her

Dessverre hender det av og til at Posten (Carry) sender varer tilbake selv om de er sendt til et feriested eller en hytte du eier. Årsaken er at Posten kun skal levere post til adresser hvor du enten er registrert som borger, eller hvor du på forhånd har gitt Posten...

Goblin-fakta: Lær mer om disse fascinerende skapningene

Goblin-fakta: Lær mer om disse fascinerende skapningene

Kroket troll, også kjent som Oniscidea, er små, flate insekter som ofte finnes i hager og skoger. De er ett viktig del av økosystemetettersom de bryter ned dødt organisk materiale og bidrar til å gjøre jorden mer fruktbar. Kroketroll kan ha en til to generasjoner i...