Hvordan fjerne vepsebol?

aug 31, 2022 | Diverse

I Oslo er det mange nye vepsebol hvert år, og vi kan hjelpe en del med å fjerne vepsebolene. Men du kan også gjøre det selv. Se her: Nøkkelen til å håndtere veps er å finne bolet og håndtere det forsiktig. Behandlingsmetodene varierer og det kan være vanskelig å fjerne et vepsebol uten å bli stukket.

Vær forsiktig

Vepsestikk kan være farlig, spesielt hvis du eller noen nær deg er allergisk mot dem. Hvis du er allergisk, anbefales det at du får hjelp til å behandle alvorlige reaksjoner eller ulykker. Dette gjelder spesielt hvis vepsene du observerer er stikkere eller malte veps, da de har en tendens til å være mer aggressive.

Det er viktig å vite hvordan man skiller mellom disse skadedyrene og andre ikke-aggressive skadedyr som ulike bier. Hvis du frykter insektbitt, er dette utfordringer som kan kreve profesjonell hjelp. Pass på at du har riktig verneutstyr, for eksempel en vepsedrakt eller andre verneklær. Hvis du bruker en kjemisk påføring, sørg for å følge alle etikettinstruksjonene.

Hvordan ser vepsebolet ditt ut?

Vepsebol er laget av brunt papir. Veps lager dette papiret selv ved å tygge ting som tre og plantemateriale. Et vepsebol kan variere i utseende basert på vepsearten som bygde det. Noen reir er åpne, noen er lukkede, og andre er ikke veps i det hele tatt, men faktisk bier.

Mange er redde for veps, og det er forståelig. Men husk at veps faktisk kan være ganske ufarlig hvis de får riktig plass. Når veps føler seg truet, kan de bli aggressive og, i motsetning til bier, kan de stikke flere ganger.

Mange ganger vil folk se veps rundt fuglebadet, bassenget, rundt planter og anta at kjemisk behandling er nødvendig med en gang. Dette er ofte ikke tilfelle. Faktisk, i denne situasjonen, kan det å prøve å kontrollere veps med kjemiske sprayer gjøre mer skade enn nytte og føre til skader. Så hva bør du gjøre først? Lek skadedyrdetektiver.

Hva leter vi etter?

Når de inspiserer for vepseaktivitet, ser fagfolk etter en aktiv flyvei for å finne ut om aktiviteten som er tilstede er næringssøk eller aktivt fungerer. Er det lokkemidler rundt hjemmene våre som tiltrekker veps? Du kan ofte se svært aktive veps rundt en vannkilde (som en fuglemater), eller du kan finne dem samles rundt en spesifikk busk de liker å søke fra. Mataktivitet bør ikke behandles med kjemikalier.

Hvordan fjerne vepsebol

Med litt kunnskap og kunnskap kan du identifisere hvilke vepsebol som er verdt å ta fatt på selv og hvilke som bør håndteres av en fagmann. Bakkeveps og noen arter av bier (spesielt humler) er kjent for å hekke under jorden.

Stingveps er tynne, glatte og enkle. De er også aggressive og veldig beskyttende mot inntrengere.
Bier har et mer uklart fargemønster og har lodne kropper.

Det kan være vanskelig å se forskjell, så vær forsiktig, sørg for at du vet hva du ser før du behandler.

Fysisk fjerning

Denne metoden fungerer best på forsommeren før fellesskapet blir stort. Det er også lurt å gjøre dette om natten når vepsen er inne i reiret.

Begynn å se etter vepseaktivitet tidlig på våren, spesielt på sør- og sørvestsiden av hjemmet ditt der taket får mest sol. Noen år er vepseår, og andre er bare normal aktivitet. Ser du et lite papirreir, kan du fjerne det selv før det blir for stort. Også senere i sesongen når reiret er mer fremtredende, kan du prøve å fjerne det selv, men reiret blir større og kanskje litt skumlere.

Noen av vepsene vil være i reiret når det fjernes. Vepsene har en tendens til å bli ganske desorienterte når reirene fjernes og kan da bli svært aggressive. Ta sikte på å fjerne dem tidlig i sesongen slik at du ikke trenger å forholde deg til så mange voksne veps.

Disse trinnene for å fjerne et vepsebol:

  • Bruk passende verneklær, inkludert støvler, bukser og lange ermer.
  • Finn kontakten nederst på øyelokket.
  • Pass på at det er åpent og ikke et skjult vepsebol.
  • Velg riktig verktøy for fjerning.
    • Dette kan være en kost, en skrape med langt skaft.
    • Du kan også bruke en trykkboks med vepsespray for å sprenge reiret, da papiret er ømfintlig og vil lett brytes ned, vil vepsesprayen drepe alle vepsene inne i reiret.
  • Klipp og skrap reiret. Hvis det er et papirvepsebol og det faller til bakken, vær forberedt på å raskt tråkke reiret med en solid støvel eller spray boet direkte med et insektmiddel.

Vil du behandle vepsen selv? Du kan kjøpe vepsespray her.

Bestiller du varer til hytta eller feriestedet?  Se her

Bestiller du varer til hytta eller feriestedet? Se her

Dessverre hender det av og til at Posten (Carry) sender varer tilbake selv om de er sendt til et feriested eller en hytte du eier. Årsaken er at Posten kun skal levere post til adresser hvor du enten er registrert som borger, eller hvor du på forhånd har gitt Posten...

Goblin-fakta: Lær mer om disse fascinerende skapningene

Goblin-fakta: Lær mer om disse fascinerende skapningene

Kroket troll, også kjent som Oniscidea, er små, flate insekter som ofte finnes i hager og skoger. De er ett viktig del av økosystemetettersom de bryter ned dødt organisk materiale og bidrar til å gjøre jorden mer fruktbar. Kroketroll kan ha en til to generasjoner i...