Mus er skadedyr – som du bør gjøre noe med

nov 24, 2022 | Diverse

Mus i hus? Har du hørt lyder i veggen eller etasjeskillet? Det er ikke uvanlig å høre mus om natten som kravler og gnager inne i vegger eller tak. Ennå værre er det å oppdage mus eller muselort i kjøkkenskap, der du har din egen mat og der du ønsker å ha god hygiene. Hva gjør du da?

Det er vemmelig å oppdage at mus har kommet seg inn i huset. Selv om de ser søte og uskyldige nok ut, kan de skape store problemer og skader på hus og bygninger.

I denne artikkelen skal vi forklare litt om de ulike muse-artene som finnes i Norge. Samt hva du kan og bør gjøre hvis du har et problem med disse skadedyrene.

Musearter i Norge

I Norge er det hovedsakelig tre arter som lever i boliger eller andre typer bygninger: husmus, liten skogmus og stor skogmus. Kun husmus yngler innendørs året rundt, og disse kan produsere opptil åtte kull på 12 unger hvert år. Det vil si at ett musepar kan bli til 98 mus i løpet av kun ett år! Derfor kan museinvasjon fort bli et stort problem for både menneskene som bor der og selve bygget.

Hvis du frykter mus i Oslo eller omegn så ta kontakt med oss i Oslo Skadedyrkontroll. VI kan hjelpe deg og også gi deg gode råd.

Hvordan ser mus ut?

Mus kjennetegnes ved sine runde ører, spisse nese, ensfarget pels, liten kropp og lange hale. De voksne musene er vanligvis 6 til 10 cm lange og veier i underkant av 30 gram. Hannene er litt større enn hunnene som er ganske vanlig i dyreriket.

På grunn av den lille størrelsen og sin fabelaktige evne til å å være smidige kan de presse seg gjennom overraskende små hull og sprekker. De trenger kun 6 millimeter for å klare å presse seg inn steder de lukter mat.

Skogmus yngler vanligvis ikke innendørs men om høsten når det blir kaldt ute, og lite mat å finne, flytter de ofte inn. Dette er et stort problem for mange huseiere og ikke minst hytter som får mus om vinteren. Selv om de ikke yngler inne slik som husmus gjør, kan de påføre hus og mennesker både plager og skader og spre sykdom.

Forskjell på mus og rotter

Mange uerfarne blander mus og rotter, men det er svært stor forskjell på dem. En rotte er vesentlig større. I Norge har vi det vi kaller brunrotte, og resten av verden kaller «Norsk rotte». Brunrotta veier vanligvis mellom 200 og 500 gram, og selve kroppen er mellom 18 til 25 cm lang. Den er altså MYE større enn en mus som da veier ca 1/10 (under 30 gram) og kun er 6-10 cm lang.

Typiske museskader

Hvis du observerer mus eller beviser på at mus har vært til stede så bør du gjøre noe, for de kan påføre skader på selve bygget. I tillegg sprer de bakterier som man ikke ønsker å ha i huset.

Musene kan påføre en del skader, men ofte ikke slike småskader folk tenker på. Det er gjerne ikke de direkte skadene som er størst, men de indirekte skadene.

Småskader fra mus

De mer små skadene som mus påfører bygninger er gnagemerker og muselort. Gnagemerkene er jo synlige, og det er veldig irriterende og leit når de har gnaget på noe som du har kjært. Muselorten kan avgi farge, men ennå mer kan den over tid avgi en vond lukt som kan sette seg i bygget. Men den værste lukten er hvis en mus dør inne i en vegg eller et annet tomrom du ikke kommer til, for da kan det bokstavlig talt begynne å lukte død og fordervelse i huset.

Store skader påført av mus

Vannskader

Mus gnager mye, og i moderne hus brukes det vannrør av plast og ikke kopper slik som før. Disse plastrørene (PEX) er laget av et materiale som er lett for musene å gnage i stykker. Når det til slutt går hull på dem kommer det ut vann, og vann er noe musene trenger for å leve inne. Så de er kjempefornøyde med sin egen «brønn».

Men huset er ikke laget for å få en vannlekkasje inne i veggen, og vannet vil trekke inn i isolasjon, videre ned i sprekker og hulrom. I beste fall vil du oppdage det raskt, og det vil føre til at veggen må åpnes og det påfører store kostnader og mye jobb. Man trenger da både rørlegger, tømrer og noen som kan tapetsere eller male veggen når den er lukket igjen.

I værste fall vil du ikke oppdage vannskaden, og den vil lekke ut vann sakte. Da kan du også få et problem med hussopp, som da må løses i tillegg til vannskadene. I tillegg kan vannet trenge inn andre steder det ikke skal være, og skadene kan bli veldig omfattende å fikse.

Husbrann

Mus kan gange på elektriske ledninger, og dette kan føre til kortslutning eller overbelastning. I begge tilfeller kan dette føre til en husbrann, og det er den største faren ved å ha mus i huset.

mus som gnager på ledning

Sykdommer og smitte

I noen tilfeller kan du også bli syk på grunn av smitte fra mus. Disse dyrene kan være bærere av mange sykdommer som kan overføres til mennesker. Blant annet kan smitte oppstå når de har spist på eller urinert på matvarer som du senere spiser. Det er undersøkt en del om dette, og det er påvist at ca 200 forskjellige sykdommer eller virus kan reise med mus. Inkludert salmonella. Så dersom du har mus i huset bør du bli kvitt dem.

Hvordan oppdager man mus?

Normalt hører du dem når det er stille i huset, eller ved å observere muselort og gnagemerker. Musene er nattaktive, så det er gjerne sent på kvelden og frem til tidlig på morgenen man hører dem oftest. Da kan man mange ganger høre dem løpe i vegger eller tak.

I tillegg er det vanlig å observere muselort og små gnagemerker, spesielt i nærheten av matkilder. Kjøkkenskap er spesielt foretrukket. Der kan du se at de ganger seg inn i poser der det oppbevares mat, og de små sorte muselortene ligger gjerne strødd overalt.

De er også veldig glad i hundemat og annen dyremat. Frø er favorittmat.

Tips: Det er der du observerer muselort du bør plassere feller.

Slik unngår du mus og mus

Den beste måten å stoppe mus fra å være i hus eller hytte er å lukke alle innganger. Til det brukes ofte musebørste og en spesiell stålull. Musebørster brukes oftes mellom ytterkledningen på huset og bakveggen, i overgang mellom grunnmur og treverket. Den legges skjult bak kledningen, og monteres enkelt uten spesielt verktøy.

Stålull brukes mye rundt rørgjennomganger i gulv og vegger. For eksempel der avløpsrørene til kjøkkenvasken er, og der rørene til varmepumpen går inn i veggen.

Her

mus trenger et lite hull for å komme inn

Dette bør du vite om mus

Det er et par ting du bør vite om mus slik at du lettere kan håndtere problemene som følger med disse skapningene. Så her er de viktigste fakta:

  • Mus holder seg til ett sted: de har en tendens til å holde seg innenfor 10 meter fra reirene sine. Maten lagres i en matbuffer som vanligvis ligger innenfor tre meter fra reiret. Dette er også for å beskytte mot trusler som å bli båret bort av rovdyr.
  • Utmerkede klatrere og svømmere: de kan klatre på glatte overflater og vegger med letthet og kan hoppe opp til 30 cm høye. I tillegg er de også gode svømmere.
  • Mus hopper høyt: Mus er veldig spretne og kan fint hoppe opp for å komme opp en trapp eller en annen hindring.
  • Nattdyr:Gnagere er generelt nattaktive og bruker ofte denne tiden til å finne nye matkilder.
  • Umettelig sult: De har en glupsk appetitt og spiser 15-20 ganger om dagen. De kan betraktes som altetende, men kostholdet deres er hovedsakelig plantebasert da de foretrekker frukt, korn, røtter og planter etc. Disse skadedyrene har også tilpasset seg Liv på matrester fra mennesker og kjæledyr som kan inneholde kjøtt.
  • Rask avl: Når hunnene er omtrent to måneder gamle, er de klare til å formere seg. Graviditeten varer vanligvis 19 til 21 dager, og innen 24 timer etter fødselen vil hunnen være klar til å bli gravid igjen. Mus lever mellom en til to år.

Trenger du råd eller hjelp med et museproblem i hjemmet ditt? Ta kontakt for en uforpliktende prat.

Bestiller du varer til hytta eller feriestedet?  Se her

Bestiller du varer til hytta eller feriestedet? Se her

Dessverre hender det av og til at Posten (Carry) sender varer tilbake selv om de er sendt til et feriested eller en hytte du eier. Årsaken er at Posten kun skal levere post til adresser hvor du enten er registrert som borger, eller hvor du på forhånd har gitt Posten...

Goblin-fakta: Lær mer om disse fascinerende skapningene

Goblin-fakta: Lær mer om disse fascinerende skapningene

Kroket troll, også kjent som Oniscidea, er små, flate insekter som ofte finnes i hager og skoger. De er ett viktig del av økosystemetettersom de bryter ned dødt organisk materiale og bidrar til å gjøre jorden mer fruktbar. Kroketroll kan ha en til to generasjoner i...