Maur i Oslo – noen fakta

aug 24, 2022 | Gnagere

Maur er insekter som lever over hele verden og er en av gruppene av insekter som lever i organiserte kolonier. Forskere anslår at maur har levd på jorden i mer enn 100 millioner år. De fleste maurene er altetende og spiser frukt, frø, andre insekter og honningdugg. Maur har en gjennomsnittlig levetid på 45-60 dager, men noen arbeider- og maurdronninger lever lenger. Maur er normalt 2-7 mm lange med 6 ben og hvert ben har 3 ledd. Maur kan løfte så mye som 20 ganger sin egen kroppsvekt.

Hjernen

Hjernen til mauren har omtrent 250 000 hjerneceller, som er den største blant alle insektene. Sammenlignet med mennesker med 10 000 millioner hjerneceller, er en koloni med 40 000 maur det samme som et menneske. Den samlede vekten av alle maurene i verden er omtrent den samme eller større enn den samlede vekten til alle mennesker.

Koloniene

Maurkolonier består av hanner, hunner og arbeidere. Hver koloni har flere millioner maur. Når disse koloniene blir for store, flyr bevingede hanner og hunner til et nytt sted og starter en koloni. Hann- og hunnmauren parrer seg under flukt. Etter å ha lagt egg og startet kolonien kaster maurdronningen vingene. Levetiden til en hannmaur er mindre enn for en hunnmaur. En maurdronning parer seg én gang og bruker denne sæden i årevis for å produsere tusenvis av avkom.

Maurkolonier har forseggjorte sosiale strukturer der ulike aktiviteter er delt mellom ulike maur. Avhengig av hva slags arbeid disse utfører, vises de i forskjellige nyanser av grønt, blått, lilla og gult. En gul maur fokuserer på rengjøring mens den oransje mauren tar seg av maurunger og de nye eggene som maurdronningen produserer. Maur holder reiret veldig rent og har spesielle kammer for søppel og døde maur. Dronningen lever i mange år og produserer et kjemikalie som arbeidere slikker fra kroppen hennes og informerer dem om at dronningen er frisk.

Kakerlakker – hvordan kommer de inn i hjemmet ditt

Kakerlakker – hvordan kommer de inn i hjemmet ditt

Er du flau over at du har kakerlakker? Du vil ikke at noen skal vite det fordi de vil tro at du er en uhygiensk person. Hvis dette høres ut som deg, har du kommet til rett sted. Det er ikke din feil at det er kakerlakker i hjemmet ditt. De kan komme fra en...

7 måter å stoppe sølvkre i Oslo på

7 måter å stoppe sølvkre i Oslo på

Sølvkre er små plagsomme insekter som kan forårsake betydelig skade hvis de ikke kontrolleres. Siden kostholdet til sølvkre kan inneholde så forskjellige ting som papir, sukker, kaffe, tepper, klær, lim som finnes i bokbindinger, bomull, silke og til og med...