Veggedyr – hvordan ser de?

aug 23, 2022 | Gnagere

Selv om veggedyr elsker å spise menneskeblod, har de ikke øyne som ser som mennesker. Disse parasittiske skapningene har det som kalles en sammensatt øyestruktur. Det antas at de ikke ser i farger, at de visualiserer i svart og hvitt.

Et veggedyrøye består av hundrevis av øyelinser kalt fasetter som passer sammen i en sekskantstruktur. En enkel måte å forestille seg hvordan dette insektøyet ser ut, er å tenke på en bihonningkam i en konisk form og ikke flat. Det er som en fotball, men på et mindre, mer komplekst nivå. De enkelte fasettene består av to linser, en på overflaten og en på innsiden. Veggedyrene med dobbel linse øyestruktur gjør at den kan se i 3D. Alle disse fasettene passet sammen konstruerer parasittøyet. Disse fasettene er koblet til rør som fokuserer lys ned en sentral struktur kalt rabdomen. Rabdomen er lysfølsom og leder informasjonen gjennom en synsnerve til insektshjernen.

Hver enkelt fasett i veggedyrøyet sender et annet bilde til hjernen. Når alle disse bildene er bearbeidet og satt sammen, lages en mosaikk. Denne 3D-mosaikken er hvordan veggedyret kan se sin menneskelige vert. Det er ikke kjent om, når veggedyret beveger seg, oppdateres bildet den ser i sin helhet eller om det tar mikrosekunder for hver linse å oppdatere den visuelle informasjonen. Hvis synet til dette parasittiske insektet oppdaterer linse for linse, vil det se et bilde som stadig oppdateres. Denne utsikten ville være som å se gjennom et kalejdoskop med 3D-briller på.

Veggedyr kommer ut om natten eller i mørket for å spise på sine menneskelige verter av et par grunner. En grunn er fordi om natten, når du ligger i sengen og sover, vil du ikke føle at de kryper på deg og biter deg. En annen grunn kan være at disse blodsugere har lysfølsomme øyne som gjør at de kan se bedre i mørket. Disse sammensatte øynene kan også fange opp en varmesignatur fra menneskekroppen. Dette er grunnen til at de fleste veggedyrbitt forekommer på den sentrale delen av kroppen din. Varmesignaturen din er varmere på overkroppen, bena og armene enn den er på fingrene og tærne.

Mennesker kan ha fargesyn som oppdateres konstant der veggedyr sammensatte øyne ser i svart og hvitt. Øynene deres oppdaterer heller ikke hele tiden hele bildet på en gang, men de kan se veldig godt for å gjøre jobben de er best på. Den jobben er å finne en menneskelig vert der de kan spise av blodet deres.

Obs: Har du mistanke om veggedyr i Oslo så ta kontakt med oss. Vi kan hjelpe deg å bli kvitt veggedyr.

Kakerlakker – hvordan kommer de inn i hjemmet ditt

Kakerlakker – hvordan kommer de inn i hjemmet ditt

Er du flau over at du har kakerlakker? Du vil ikke at noen skal vite det fordi de vil tro at du er en uhygiensk person. Hvis dette høres ut som deg, har du kommet til rett sted. Det er ikke din feil at det er kakerlakker i hjemmet ditt. De kan komme fra en...

7 måter å stoppe sølvkre i Oslo på

7 måter å stoppe sølvkre i Oslo på

Sølvkre er små plagsomme insekter som kan forårsake betydelig skade hvis de ikke kontrolleres. Siden kostholdet til sølvkre kan inneholde så forskjellige ting som papir, sukker, kaffe, tepper, klær, lim som finnes i bokbindinger, bomull, silke og til og med...