5 vanlige skadedyr i Oslo

aug 17, 2022 | Gnagere

Det er lett å tenke at skadedyr er mer vanlig i landlige, ubebodde områder. Med mye land og ingen menneskelig innblanding, har de plass til å vokse større befolkninger, ikke sant?

Feil. Hvis du setter likhetstegn mellom skadedyr og naturområder, tenk om igjen. I århundrer har insekter og dyreliv trivdes i byer. Skadedyr trekkes faktisk til overfylte sosiale rom: våre forsømte søppeldunker og søppelcontainere, våre varme hjem, våre kjøkken, senger og gulv. De kan være et problem uansett hvor du bor.

Når det er sagt, kan visse faktorer øke risikoen for å lide av skadedyrproblemer i byer. Når det gjelder rotter og mort, er observasjoner mest vanlig i boliger med lav inntekt, eldre boliger og boenheter som har strukturelle problemer, vannlekkasjer eller manglende tak/bygningsmateriale. Selv om du har søppel på blokken din, er det 2,95 ganger større sannsynlighet for at du oppdager en mort. Dette er grunnen til at urbane områder med høy befolkningstetthet og forlatte/rånende bygninger er svært utsatt for visse typer skadedyr.

La oss ta en titt på noen vanlige skadedyr du kan forvente å finne i byen:

Tysk kakerlakk

Tysk kakerlakk har bodd sammen i menneskelige rom så lenge at de faktisk har blitt mestere i å holde seg skjult. Når du er nattaktiv, innser du kanskje aldri at du har et Tysk kakerlakk-problem med mindre du merker tegn på dem. Svært effektive åtseldyr, de trives med råtnende matvarer. Og de er ikke kresne – faktisk, de spiser ting som tannkrem og papir hvis det kommer til stykket. De trekkes til mørke, fuktige rom, som bad, kjøkken, loft og mellomvegger. Alle kan oppleve en Tysk kakerlakk-infestasjon.

Tegn å se opp for inkluderer avføring (mørke flekker, som kaffegrut), vond lukt, mørke flekker, eggekapsler (ovale, pillelignende) og skade på matvarer/eiendom.

Rotter

Rotter er en annen skadedyr som trives i byer. På dette tidspunktet anses de som en del av det «urbane økosystemet» på grunn av deres utbredelse i offentlige rom. Hvorfor? Delvis menneskelig matsvinn. Rotter spiser omtrent alt, og vi gir dem en konstant alt du kan-spise-buffé i våre søppeldunker og søppelcontainere. Dessuten kan rotter overføre en hel rekke sykdommer til mennesker, noe som gjør dem til en farlig helsefare. Tegn på rotteangrep inkluderer avføring, vond lukt, spredt hekkemateriale og tegn på tygging på matemballasje eller inngangspunkter.

Mus

Mus er en av de mest vanlige skadedyrene i Norge, og de er like vanlig i byer som på landet. De spiser mye korn, frø og slike ting, men trives like godt med frokostblandinger og brød. De kommer seg inn i overraskende små hull og sprekker, og de sprer muselort og kan spre parasitter og annet du ikke ønsker å ha i hus.

Husfluer

Den vanlige husflua kan finnes i ethvert menneskelig miljø, på grunn av deres kjærlighet til menneskelig mat, søppel og til og med ekskrementer (som svette eller avføring). Fluer yngler i søppel og kloakk. I tillegg til å være en plage, kan de spre sykdommer og sykdom. Tegn på en husflueangrep inkluderer å se mange fluer (spesielt i klaser), se larver og høre dem i stort antall. Selv om det å forsegle søppel, rengjøre, holde tilgangspunkter lukket og praktisere god hygiene anses som den beste måten å forhindre husfluer på, kan virkelig alle lide av et angrep.

Veggedyr

Veggedyr er notorisk vanlig over hele landet. Spesielt steder med høy befolkningstetthet, folk som sover i delte rom (som hoteller og leilighetsbygg) og mange reisende. De er i stand til å haike fra sted til sted på klær, sengetøy, vesker og andre eiendeler. De er små og ofte vanskelige å finne. Tegn på veggedyr kan inkludere kløende røde bitt, utslett eller elveblest (selv om mange mennesker ikke reagerer på bitt); blodflekker på sengetøyet ditt; mørke flekker, spesielt rundt hjørnene av madrassen; dårlig lukt; og egg.

Opplever du tegn på skadedyrangrep i hjemmet ditt? Ring oss i Oslo Skadedyrkontroll så kan vi hjelpe deg å bli kvitt skadedyrene!

Kakerlakker – hvordan kommer de inn i hjemmet ditt

Kakerlakker – hvordan kommer de inn i hjemmet ditt

Er du flau over at du har kakerlakker? Du vil ikke at noen skal vite det fordi de vil tro at du er en uhygiensk person. Hvis dette høres ut som deg, har du kommet til rett sted. Det er ikke din feil at det er kakerlakker i hjemmet ditt. De kan komme fra en...

7 måter å stoppe sølvkre i Oslo på

7 måter å stoppe sølvkre i Oslo på

Sølvkre er små plagsomme insekter som kan forårsake betydelig skade hvis de ikke kontrolleres. Siden kostholdet til sølvkre kan inneholde så forskjellige ting som papir, sukker, kaffe, tepper, klær, lim som finnes i bokbindinger, bomull, silke og til og med...