Fakta om Eitermaur: Kjennetegn og kontroll

jun 10, 2023 | Diverse

Eitermaur er små maur som er vanlige i hele Norge, og noen arter er ganske vanlige rundt hus og i naturen påvirket av mennesker. Disse maurene har reir i jord og mørkt tre, og de svir når de er irriterte. Selv om brodden ikke er farlig, kan den stikke lenge etter at brodden er trukket ut.

Eitermaur er også kjent som hagespiser maur, og de kan være til sjenanse for mange hageeiere. Disse maurene kan skade planter og blomster, og de kan også invadere hjemmet ditt. Det kan være viktig å kontrollere maur hvis du har dem i hagen eller hjemme, og det er flere måter å gjøre dette på. Bruk av maurvanningsmiddel kan være nødvendig hvis du skal indikere reiret direkte. Alternativt er det bruk av forgiftet agn.

Kontroll av Eitermau

Når du har oppdaget maur i huset eller på eiendommen, kan det være viktig å iverksette tiltak for å bekjempe dem. Her er noen forebyggings- og kontrollmetoder som kan være nyttige:

Forebyggende tiltak

Det er lettere å forebygge enn å bekjempe maur. Her er noen tiltak som kan redusere risikoen for en invasjon av svarte maur:

 • Fjern matrester og søl umiddelbart for å unngå at maurene blir tiltrukket av matrester.
 • Sørg for at maten oppbevares i lufttette beholdere.
 • Unngå å la søppel stå for lenge og sørg for at søppelkassene er tett lukket.
 • Tett sprekker og hull i vegger og gulv for å hindre at maur kommer inn.
 • Fiks lekkasjer og fuktproblemer i huset for å unngå at maurene blir tiltrukket av fuktige områder.

Kontrollmetoder

Det er flere måter å bekjempe hudormer på. Noen av de vanligste metodene er:

 • Insektmiddel: Insektmidler kan brukes til å drepe maurene. Det er viktig å følge bruksanvisningen nøye og sørge for at produktet er egnet for maur. Det beste er nok Trinol Maur-vanningsmiddel for direkte angrep på reiret.
 • Maurgift i agn: Agn kan brukes til å tiltrekke maurene og deretter drepe dem. Det er viktig å sørge for at agnet er egnet for maur og at det brukes på en sikker måte.
 • Sted: Det kan være lurt å finne ut hvor maurene kommer fra og deretter forsegle inngangen deres. Dette kan være en effektiv måte å stoppe svarte maur på.

Beskrivelse av Eitermaur

Eitermaur er små maur som tilhører familien Formicidae og underfamilien Myrmicinae. Disse insektene har reir i jord og mørkt tre og finnes i lavlandet over hele Norge. Noen arter er ganske vanlige rundt hus og i naturen som er påvirket av mennesker. Eitermaur stikker når de er irriterte, og brodden kan stikke lenge etter at brodden er trukket ut.

Se

Eitermaur er små insekter som vanligvis er mellom 3 og 5 millimeter lange. De har en karakteristisk mørk farge og er ofte dekket med små hår. Arbeiderne er vanligvis mindre enn dronningene og hannene. Dronningene har vinger og er større enn arbeidere og hanner. Hannene har også vinger og er vanligvis mindre enn dronningene.

Habitat og distribusjon

Eitermaur finnes i jord, skog, enger, sand og steinete områder. De kan også finnes i mose- og myrområder. Disse insektene er utbredt i Norge og finnes vanligvis i lavlandet. De er også vanlige i Europa.

Arbeidere, menn og dronninger

Eitermaur har tre typer individer i samfunnet: arbeidere, menn og dronninger. Arbeiderne er sterile hunner og har ansvar for å samle mat, bygge reir og ta vare på larvene. Hannene har som oppgave å pare seg med dronningene. Dronningene er ansvarlige for å legge egg og bygge reiret.

Biologi og atferd

Eitermaur er sosiale insekter som lever i kolonier. Kolonier kan variere i størrelse fra noen få individer til flere tusen. Disse insektene kommuniserer med hverandre ved hjelp av lyd og kjemiske signaler. De er også i stand til å oppdage vibrasjoner i bakken.

Eitermaur er rovdyr og jakter på andre insekter. De kan også spise frukt og sukkerholdig mat. Disse insektene produserer også maursyre, som kan brukes som en forsvarsmekanisme mot rovdyr.

Maur kan være et skadedyr i noen tilfeller, spesielt når de bygger reir i boliger eller andre bygninger. Skadedyrbekjempelse kan være nødvendig for å fjerne koloniene.

Ulike typer maur:

Hagemaur – Myrmica rubra

Utøver maur – Myrmica specioides

Liten maur – Myrmica rugulosa

Myrmaur – Myrmica scabrinodis

Sandmaur – Myrmica sabuleti

Skålmaur – Myrmica lonae

Ribbet maur – Myrmica sulcinodis

Dverggeitmaur – Myrmica mikrorubra

Tregeitmaur – Myrmica ruginodis

Mørkt varenummer – Myrmica lobicornis

engmaur – Myrmica schencki

Parasittisk maur – Myrmica karavajevi

Trollmaur – Myrmica vandeli

ofte stilte spørsmål

Hvor mange maur er det i et maureir/maurtue?

Antall maur i en maurtue/en maurbakke kan variere mye avhengig av arten og størrelsen på åsen. En typisk maurtue kan inneholde flere tusen maur, mens større hauger kan inneholde flere hundre tusen maur.

Hva er den vanligste typen maur i Norge?

Den vanligste maurtypen av Eitermaur i Norge er hagen Eitermaur (Myrmica rubra). Denne arten finnes i hele Norge og er spesielt vanlig rundt hus og i hager. Andre arter inkluderer svarte jordmaur/sukkermaur og stokkmaur. En flyvemaur er bare en kjønnsmoden maur fra en av disse artene.

Hvordan behandle maurstikk?

Hvis du blir stukket av en maur, kan du lindre smerten ved å legge en kald kompress på bittstedet. Hvis du opplever en allergisk reaksjon eller mer alvorlige symptomer, bør du umiddelbart søke medisinsk hjelp.

Hvordan bli kvitt Eitermur?

Det er flere måter å bli kvitt maur på, inkludert å fjerne matkilder og tette inngangene til huset ditt. Hvis problemet vedvarer, kan det være nødvendig å kontakte en skadedyrbekjemper.

Har maur følelser?

Maur har ikke følelser på samme måte som mennesker og dyr har. De reagerer på stimuli fra omgivelsene og kommuniserer med hverandre ved hjelp av kjemikalier og vibrasjoner.

Hvor sterke er maur?

Til tross for sin lille størrelse, er maur ganske sterke. De kan bære gjenstander som veier opptil 50 ganger deres egen vekt. Dette er på grunn av deres imponerende muskelsystem og kraftige kjever.

Ring når du trenger skadedyrbekjempelse i Oslo!

Oslo Skadedyrkontroll tilbyr en rekke skadedyrkontrolltjenester i hele Oslo. Som et team har vi tatt hånd om flere skadedyrangrep på Østlandet og Sørlandet opp gjennom årene. Som et resultat er vi i stand til å gi eksepsjonelle råd om skadedyrbekjempelse til private og kommersielle kunder. Utryddere ved vårt Oslo skadedyrbekjemperfirma er høyt utdannede, kunnskapsrike og i stand til å yte best mulig service.

Teamet vårt er klar over hvor plagsomt det kan være å oppdage skadedyr i hjemmet eller bedriften din. Oslos tette befolkning tilbyr kakerlakker, veggedyr, klesmøll, rotter, mus og fugler det de trenger for å overleve. Et sted hvor mat kan finnes, samt et sted hvor folk kan være trygge. Med våre skadedyrtjenester i Oslo kan du være sikker på at hjemmet eller kontoret ditt er skadedyrfritt.

Vi tilbyr skadedyrbekjempelse i St. Hanshaugen , Sagene og andre områder.

Vi tilbyr Oslo-folk:

 • Vi gir raske, effektive behandlinger – individualiserte og målrettede ut fra dine behov
 • Skadedyrråd – forhindrer ytterligere angrep
 • Skadedyrkontrollører med sertifisering jobber i hele Oslo og Norge
 • Vi hjelper firmaer i HORECA bransjen

Du kan kontakte oss når du trenger skadedyrbekjempelse til din restaurant, ditt lager eller ditt hjem.

Bestiller du varer til hytta eller feriestedet? Se her

Bestiller du varer til hytta eller feriestedet? Se her

Dessverre hender det av og til at Posten (Carry) sender varer tilbake selv om de er sendt til et feriested eller en hytte du eier. Årsaken er at Posten kun skal levere post til adresser hvor du enten er registrert som borger, eller hvor du på forhånd har gitt Posten...

Goblin-fakta: Lær mer om disse fascinerende skapningene

Goblin-fakta: Lær mer om disse fascinerende skapningene

Kroket troll, også kjent som Oniscidea, er små, flate insekter som ofte finnes i hager og skoger. De er ett viktig del av økosystemetettersom de bryter ned dødt organisk materiale og bidrar til å gjøre jorden mer fruktbar. Kroketroll kan ha en til to generasjoner i...