Hvorfor har veggedyr gjort et comeback?

aug 23, 2022 | Gnagere

Veggedyrepidemien er fortsatt et mysterium for skadedyrbekjempelsesindustrien. I århundrer var veggedyr vanlige skadedyr frem til etter andre verdenskrig. Like etter andre verdenskrig utslettet sterke plantevernmidler som DDT og chlordan skadedyrene.

I flere tiår forsvant skadedyrene frem til 1990-tallet da skadedyrene begynte å gjøre comeback i Amerika, Europa, Australia, Storbritannia og andre land over hele kloden. Deres kryptiske vaner kombinert med offentlighetens uvitenhet tillater skadedyrene å bevege seg mellom boliger og land, noe som resulterer i verdensomspennende spredning.

Reisende transporterer mange av skadedyrene rundt om i verden, diskret skjult og uoppgitt i bagasjen og andre personlige eiendeler. Insektene finnes i 50 stater samt Puerto Rico, Guam og Amerikansk Samoa.alle deler av Norge, inkludert mye i Oslo.

Like etter sommer-OL i Sydney, i 2000, var det et utbrudd, som eksperter hevder er det verste noensinne på grunn av tett befolkede byområder, globale reiser og skadedyrets toleranse for plantevernmidler.

Selv om ingen vet den virkelige årsaken til at skadedyrene gjenoppstår, har entomologer utviklet fornuftige teorier.

De fleste av de tidlige angrepene var assosiert med reiser og mange angrep på 1990-tallet ble oppdaget på hotellrommene.

En liste over mulige årsaker inkluderer:

Verdensreise

Økning i verdensreiser er den største faktoren i den globale veggedyrepidemien. Folk reiser for forretninger og fritid mellom kontinenter. Den flerkulturelle smaken i utviklede land betyr at folk alltid reiser til og fra hjemlandet. Veggedyr oppbevares i bagasje og personlige eiendeler, og dette bidrar til den globale angrepet.

Brukte varer

Feilene er ofte forbundet med skitne miljøer, men de lever også i rene miljøer. Fattigdom øker noen ganger angrep i hjemmene. Noen forsyner seg med infisert utstyr og møbler som andre kaster på gaten.

Noen ganger kjøper folk infiserte re-produserte madrasser uten å vite at de har veggedyr. Loppemarkeder, antikvitetsmarkeder, veldedighetsbutikker og garasjesalg øker også risikoen for veggedyrangrep.

Underjordisk økonomi

Det er en økende befolkning av illegale innvandrere som stadig flytter inn og ut av gruppeboliger, vanligvis lavinntektsleiligheter. Disse menneskene bytter jobb ofte og flytter mellom byer. Noen av dem er angrepet av skadedyrene og transporterer dem uansett hvor de overnatter. Den ulovlige innbyggeren vil neppe kontakte et skadedyrfirma for å håndtere problemet.

Endringer i veggedyrvaner

Kanskje moderne plantevernmidler ikke er like effektive som DDT og chlordan for å drepe skadedyrene. Forskere sier at insektene produserer enzymer som ødelegger insektmidler. Denne nøytraliserende effekten kommer i tillegg til en mutasjon, som forskerne sier endrer veggedyrets nerveender og forhindrer vanlige plantevernmidler i å binde seg til nervene deres. Disse to forsvarene beskytter skadedyrene mot å bli ødelagt av plantevernmidlene.

Publikum mangler bevissthet

Generelt mangler publikum bevissthet om veggedyr og hvordan det transporteres fra et sted til et annet. Mange mennesker er fortsatt uvitende om veggedyrepidemien. De forstår heller ikke oppførselen og vanene til skadedyrene. Hadde de visst det ville de ikke samle møbler og utstyr fra gaten og ta dem med hjem. Folk ville også være på vakt, spesielt under reise, hvis de kjente til skadedyrenes kryptiske vaner.

Endringer i skadedyrbekjempelsespraksis

Tidligere var det vanlig praksis å behandle fotlister på hoteller med sprøytemidler. Skadedyrene ville komme i kontakt med plantevernmiddelet når de tar seg fra bagasjen til sengen.

Forskning har vist at siden 1990-tallet har det skjedd en dramatisk endring i skadedyrbekjempelsespraksis. Vanlige behandlinger på hotell-, motell- og leilighetsgulv ble erstattet med agn for mort og maur. Mangel på behandling betyr at skadedyrene nå kan reise fra bagasjen til sengen for å angripe hotellrommene.

Nå som skadedyrene er tilbake, sprer de seg raskt over hele USA, Europa og andre land over hele kloden. Man trenger bare å tilbringe en natt i et infisert miljø, og det er 100 % garanti for at personen vil transportere insektene til et nytt miljø.

Den globale epidemien betyr at veggedyr nå har angrepet mange steder som teatre, offentlig transport, fengsler, skoler, universiteter og mange andre steder.

Kunnskap om skadedyret er den beste beskyttelsen mot et angrep. Når du forstår dens biologi og vaner, kan du ta passende skritt for å holde dem borte fra hjemmet ditt.

Kakerlakker – hvordan kommer de inn i hjemmet ditt

Kakerlakker – hvordan kommer de inn i hjemmet ditt

Er du flau over at du har kakerlakker? Du vil ikke at noen skal vite det fordi de vil tro at du er en uhygiensk person. Hvis dette høres ut som deg, har du kommet til rett sted. Det er ikke din feil at det er kakerlakker i hjemmet ditt. De kan komme fra en...

7 måter å stoppe sølvkre i Oslo på

7 måter å stoppe sølvkre i Oslo på

Sølvkre er små plagsomme insekter som kan forårsake betydelig skade hvis de ikke kontrolleres. Siden kostholdet til sølvkre kan inneholde så forskjellige ting som papir, sukker, kaffe, tepper, klær, lim som finnes i bokbindinger, bomull, silke og til og med...