Vepseår 2022 – Slik fjerner du vepsebol

sep 6, 2022 | Diverse

På folkemunne kalles det «vepseår» når det er veldig mange veps, og dette går i sykluser. Noen år er det lite veps, og andre ganger kan man ikke sitte i fred på verandaen hvis man spiser mat. Det kan virke litt tilfeldig hvorfor det er slik.

Hvorfor er det mange veps?

Det er ikke helt klart hvorfor det er sporadiske vepseår, men en teori er at omtrent annethvert år har vepsen bedre grunnlag for vekst. Det kan være at det blir færre dronninger annethvert år, og dermed blir det mindre konkurranse mellom reirene og reirene kan derfor vokse seg mye større. Store reir produserer enorme mengder veps.

En annen årsak kan være variasjon i tilgang på mat.

Når er vepsens år?

De siste årene har det vært litt tilfeldig (tilsynelatende) når det har vært et vepseår. Det er ikke mye trøbbel med veps hvert år, men det kommer i perioder. Du kan se på statistikken her at det er litt ujevnt fordelt, og det er også mulig at det kan være litt forskjellig fra område til område. Her kan du se statistikken for bekjempelse av veps i Norge de siste årene. Jo høyere bar, jo flere kamper.

Uansett virker det rimelig sikkert at det blir mye veps i 2022.

Vepseår 2022

Historisk sett skulle 2022 være et toppår for veps, men basert på variasjoner etter 2016 er dette høyst usikkert.

Stingveps og jordveps er forskjellige når det gjelder aggressivitet og vaner. Det er viktig å identifisere typen du har i hjemmet eller hagen før du prøver noen form for kontroll.

Hva bør du gjøre når det er mye veps?

Folk bør fortsatt ta forholdsregler for å redusere og unngå problemer med veps i størst mulig grad. Det er noen konkrete ting du kan gjøre.

  1. Det første er å sjekke huset ditt og se at netting i gesimsbokser og annet insektnett er intakt. Hvis det er et hull, er det mye mer sannsynlig at vepsen etablerer seg i hjemmet ditt. Du bør også sikre sprekker og luker og tette eventuelle åpninger i hjemmet slik at dronningene ikke kan gå inn for å begynne å bygge et vepsebol.
  2. På sensommeren og tidlig høst bør du være klar over at vepsen liker å lukte på maten din og kommer for å spise. På den tiden av året er den veldig glad i for eksempel kjøttrester. Så etter at du har hatt grillfest bør du fjerne maten fra bordet så fort som mulig.
  3. Hvis du oppdager et vepsebol som er under etablering, bør du fjerne det så raskt som mulig. Ikke la vepsen bo på loftet ditt. Se «Hvordan fjerne vepsebol» nedenfor.

Veps bør forebygges og bekjempes så tidlig som mulig.

Om våren bygger vepsen et reir og produserer egg og larver for å øke kolonien. I denne perioden er de mest opptatt av seg selv og sine arbeidsoppgaver. En dronning kan legge opptil 12 000 egg på en sommer. Så et vepsebol kan bli enormt i løpet av sesongen.

Brukte bolter brukes ikke igjen

Veps bruker ikke samme reir igjen. Alle veps unntatt dronninger dør om høsten. Det er derfor liten vits i å prøve å bekjempe vepsene på senhøsten da de uansett dør ut i løpet av kort tid. Men på forsommeren er det stor grunn til å fjerne vepsebolet.

Vepsestikk

Veps forårsaker sjelden skade på hjemmene våre, men når de oppholder seg i nærheten av bygninger og steder vi bruker ofte, kan de være svært plagsomme. Vepsen har en stikk bak i kroppen som har en giftkjertel og bruker denne til å forsvare seg dersom de føler seg truet. Disse stikkene kan være utrolig vonde, og det er denne smerten vi mennesker frykter.

Stikkene er smertefulle, men stort sett ikke farlige. Unntaket er for de som har allergi, og ofte er svært allergiske mot veps.

Hvordan fjerne vepsebol

På våren og forsommeren er vepsebol normalt små. De har ikke rukket å vokse seg store og inneholder derfor ikke så mange individer. På den tiden er det enkelt å fjerne vepsebol. Da rekker ikke dronningen å få flere avkom, så problemet forsvinner.

Fjerning av vepsebol: Finner du boet, kan du ta en plastpose rundt vepsebolet for å binde opp. Dette gjøres best om kvelden eller natten når alle vepsene er inne i reiret. Legg posen i fryseren og vepsen dør i løpet av noen timer. Sørg for å dekke deg til slik at du ikke blir stukket.

Du kan også bruke insektmiddel og spraye direkte inn i huset. En dusj med insektmiddel rundt i huset først vil redusere aktiviteten utenfor huset. Du kan deretter spraye direkte inn i hullet. Vi anbefaler Permetrin insektmiddel mot veps.

Er huset stort og du er i tvil om dette er noe du kan klare selv, anbefaler vi å kontakte et skadedyrfirma.

Ønsker du hjelp til å fjerne vepsebol?

Vi har et skadedyrfirma (Sørlandet Skadedyrkontroll AS) som dekker Sør-Norge fra Mandal til Skien. Vi har også gode kontakter og kan videreformidle kontakter til andre seriøse og serviceorienterte skadedyrbekjempere i Norge. Vær så snill og kontakt.

Vi hjelper til med vepsebol i hele Sør-Norge. Kragerø, Risør, Arendal og Kristiansand. Vi hjelper selvfølgelig også med andre skadedyr som mus, rotter, veggedyr, kakerlakker, maur etc. Det koster ingenting å ringe oss. Markedets beste priser med garanti.

Vår pris for bekjempelse av veps er fra 1500 kr og opp til 3000 kr for de aller fleste jobber. Når vi tar på oss jobben er vepsen garantert borte. Kommer den tilbake på samme sted i samme sesong, fjerner vi den også, uten ekstra kostnad.

Hva er forskjellen mellom veps og bier?

Mangle blander veps og bier. Bier er i utgangspunktet ikke interessert i maten din, men veps er veldig fornøyd med et «gratis måltid». Veps spiser proteinrik mat, og har du et kjøttstykke på tallerkenen etter grilling, vil du av og til se at en veps kan sitte der og gnage av et kjøttstykke – før den flyr av gårde med det lille kjøttstykket.

Vepsen er en jeger, og kan den få et gratis bitt av deg i stedet for å ta en larve på en busk, gjør den det gjerne.

Hvor mange veps i et vepsebol?

Det starter tidlig på våren med svært få veps. Først dronningen, og så noen menn og arbeidere. Hun legger så egg, og etter hvert som disse klekkes, øker bestanden mer og mer. Til slutt kan det være mange tusen veps i reiret.

Er vepsen nyttig til noe?

Ja, den spiser andre insekter. Hadde vi ikke hatt det, ville kjøkkenhagen og andre avlinger blitt ødelagt av larver og andre skadelige insekter, men med denne flygende jegeren som leter etter dem og spiser dem, holdes dette i sjakk.

Det er derfor god grunn til å være glad for at veps finnes i hagen og naturen, samtidig som vi bør gjøre vårt for å unngå å bli stukket.

Veps spiser insekter

Kontakt oss dersom du trenger hjelp med skadedyr i Oslo!

Skadedyrkontroll yter spesialisert skadedyrbekjempelse i Oslo og omegn. Vårt firma har slått ned flere skadedyrsangrep på Østlandet og Sørlandet gjennom årene. Ved å bruke denne kunnskapen kan vi tilby eksepsjonelle råd om skadedyrbekjempelse til privat- og næringskunder. Å ha høyt utdannede utryddere er viktig for å levere de beste skadedyrfjerningstjenestene i Oslo.

Våre teknikere forstår hvor plagsomt det kan være å oppdage skadedyr som bor i hjemmet eller bedriften din. Den tette urbane befolkningen i Oslo tiltrekker seg skadedyr, som rotter, mus og skadedyr som kakerlakker, veggedyr, klesmøll og plagsomme fugler. Matkilder samt trygge havner. Med våre skadedyrtjenester i Oslo kan du være sikker på at hjemmet eller kontoret ditt er skadedyrfritt.

Enten du trenger skadedyrtjenester i Nordre Aker , Grünerløkka, eller andre steder, kan vi hjelpe.

Vi tilbyr Oslo og omegn:

  • Vi gir raske, effektive behandlinger – individualiserte og målrettede ut fra dine behov
  • Bidra til å forhindre ytterligere angrep med prøvebehandling og råd
  • Norge og Oslo teknikere er sertifisert
  • Vi hjelper HORECA-bransjen

Ikke nøl med å kontakte oss dersom du trenger hjelp med skadedyrbekjempelse i din restaurant, lagerenhet eller hjemme.

Bestiller du varer til hytta eller feriestedet?  Se her

Bestiller du varer til hytta eller feriestedet? Se her

Dessverre hender det av og til at Posten (Carry) sender varer tilbake selv om de er sendt til et feriested eller en hytte du eier. Årsaken er at Posten kun skal levere post til adresser hvor du enten er registrert som borger, eller hvor du på forhånd har gitt Posten...

Goblin-fakta: Lær mer om disse fascinerende skapningene

Goblin-fakta: Lær mer om disse fascinerende skapningene

Kroket troll, også kjent som Oniscidea, er små, flate insekter som ofte finnes i hager og skoger. De er ett viktig del av økosystemetettersom de bryter ned dødt organisk materiale og bidrar til å gjøre jorden mer fruktbar. Kroketroll kan ha en til to generasjoner i...