Avfukter for båt: Best med fast avfukter med sorpsjon

apr 21, 2023 | Diverse

Når din «nærmeste nabo» er vann, blir det fort fuktig om bord. Det vet alle som har vært i båt etter dugg eller en regnværsdag. En god avfukter er derfor en viktig del av vedlikeholdet av båten – og for trivselen om bord. En tørr båt reduserer risikoen for mugg, vond lukt og bidrar til å bevare båtens verdi. I tillegg er det mye bedre for både helsen og trivselen til ombordværende når det er riktig luftfuktighet om bord.

Det finnes flere typer avfuktere på markedet, og det er viktig å velge en som passer til båtens størrelse og bruk.

En avfukter er en god investering for å holde båten tørr, forhindre skader og sikre et bedre inneklima. Avfuktere fungerer ved å fjerne fuktighet fra luften og kondensere vannet, som deretter kan samles opp eller ledes ut av båten gjennom en slange.

For nordiske værforhold er sorpsjonsavfuktere ofte den best egnede typen avfukter for båten. Disse avfukterne fungerer godt i både lave og høye temperaturer og fjerner effektivt fuktighet fra båtens indre. Andre typer avfuktere inkluderer kompressoravfuktere, peltieravfuktere og silikagelavfuktere.

Det er viktig å sikre en relativ fuktighet på rundt 50 % eller lavere inne i båten for å opprettholde et tørt og behagelig miljø. Dette kan oppnås ved hjelp av avfuktere, sammen med andre tiltak som god ventilasjon og riktig type oppvarming.

En tørr båt gir bedre trivsel

Du er ved sjøen for å kose deg, og du vil gi familien din den beste sommeren noensinne. Da er det kjedelig å legge seg i rått sengetøy, tørke seg med et fuktig håndkle eller kle seg om morgenen i klær som er litt «klumpete». Alt det unngår du ved å ha en løsning som fjerner fuktig luft – uansett vær.

Det er også mye hyggeligere å komme ned til båten i havna og kjenne at «her er alt tørt og fint». Det klarer du med en god avfukter i båten. Den trenger heller ikke ta mye plass, for den kan monteres skjult i ett eller annet skott, og bare flytte luft med litt større slanger.

Tørre dyner gir bedre søvn

Bedre inneklima er en av fordelene med en båtavfukter, da en fuktig båt kan bidra til dårlig søvnkvalitet. Å holde luftfuktigheten på 50 % eller lavere sikrer at senger, dyner og puter forblir tørre og komfortable, noe som fører til bedre søvnkvalitet.

Lyklere familie

Med riktig bruk av avfukter kan inneklimaet og komforten om bord i båten økes betydelig. En tørr og sunn båt er et mer behagelig miljø for alle om bord, spesielt for familiemedlemmer som ellers kanskje ikke vil nyte det fuktige båtlivet. Dette resulterer i en mer fornøyd og avslappet familie, enten på dagsturer eller lengre ferier.

Avfukter som fjerner fukt ved lagring/hjemmeport

Unngå skadede båter på grunn av kald, fuktig og rå luft

I opplag og i hjemmehavn kan det fort bli fuktig inne i en båt. Det er mange som har opplevd mugg og mugg fordi det har vært for fuktig i båten i perioder den ikke har vært i bruk. Selv på hvit skai ute i cockpiten kan slike angrep forekomme… ..selv når du har veldig god ventilasjon.

Ved å bruke en avfukter vil du kontinuerlig redusere mengden fuktighet i luften, noe som gjør at mugg ikke trives. På denne måten vil du fjerne vond lukt, risiko for mugg, jordpåvirkning og korrosjon. Det bidrar til å holde innredningen fin, samt holde elektronikken i båten i god stand.

Hvordan takle fuktighet i båten om vinteren?

Om vinteren er det spesielt viktig å holde båten tørr og fuktigheten under kontroll. Dette er fordi temperaturen ofte er under duggpunktet, noe som kan føre til kondens og fuktproblemer. En fast avfukter med sorpsjon, som Arida S8 eller S12, er spesielt godt egnet for bruk i båter om vinteren, da de fungerer effektivt selv ved lave temperaturer.

For å holde båten tørr om vinteren bør du sørge for å ha en avfukter med automatisk omstart, slik at den kan fortsette å fungere selv etter strømbrudd eller vedlikeholdsperioder. Dette vil bidra til å sikre at fuktig luft ikke blir fanget inne i båten og forårsaker kondens- og muggproblemer.

Velge riktig avfukter for din bruk av båten

Det finnes mange forskjellige typer avfuktere på markedet, og det kan være litt overveldende å velge den rette for båten din. Generelt bør du vurdere avfukterens kapasitet, energiforbruk, størrelse og hvor enkel den er å bruke og vedlikeholde. En fast avfukter, som Arida S8 eller S12, er spesielt egnet for båter, da de er bygget for å tåle tøffe forhold og krever minimalt med vedlikehold. I tillegg er de enkle å plassere.

Det finnes flere typer avfuktere som kan være nyttige for båter i ulike situasjoner og størrelser. Vi vil diskutere de tre mest populære kategoriene:

Liten bærbar

Små bærbare avfuktere er ideelle for mindre båter og trange rom der fuktighetsnivået er moderat. Disse enhetene er ofte lette og kompakte, noe som gjør dem enkle å transportere og plassere om bord i båten. Selv om de kanskje ikke er sterke nok til å håndtere store mengder fuktighet, kan de i mindre grad bidra til å forhindre lukt, mugg og korrosjon.

Ulempen med dem er at de sjelden fungerer bra når temperaturen er lav. De kan derfor ikke brukes om vinteren når du har båten i opplag, og behovet er størst. I tillegg må de i de fleste tilfeller tømmes for vann med jevne mellomrom, noe som gjør at du faktisk må inn i båten ganske ofte, selv om du ikke hadde planlagt det.

For små maskiner anbefaler vi Meaco eller Aridas små bærbare maskiner.

Fast montert

Faste avfuktere er en mer permanent løsning som passer for mellomstore til store båter, samt båter som lagres over lengre tid. Disse enhetene er vanligvis kraftigere enn små bærbare avfuktere og er designet for å håndtere mer fuktighet. Faste avfuktere kan vanligvis kobles til en strømkilde om bord og krever lite vedlikehold.

I tillegg er det en lettelse å ha en avfukter som ikke beveger seg når du skal ut i bølger og dårlig vær.

Disse kan som regel monteres skjult i et eller annet skott, og man kan føre luftslanger til en eller flere hytter, akkurat som man gjør med en dieselvarmer. Det er også mulig å koble den til samme slangesett hvis det gjøres riktig.

I tillegg slipper du å tømme disse maskinene, fordi de sender selv den våte og fuktige luften ut gjennom forsiden. Dette betyr mindre vedlikehold, mindre arbeid og bare mye moro.

Velg en avfukter som blåser nok tørr luft rundt båten

Store avfuktere er ideelle for større båter, spesielt de som er utsatt for høye fuktighetsnivåer. Disse enhetene har større kapasitet og kan fjerne betydelige mengder fuktighet, noe som bidrar til å forhindre alvorlige problemer som mugg, råte og korrosjon.

I tillegg er monteringen av disse generelt lett og fleksibel, og de er ikke varmeavhengige for å fungere godt. De beste modellene vi selger kan produsere tørr luft helt ned til -20 Celsius. I tillegg blåser de tørr luft gjennom slanger, slik at du kan lede den tørre luften inn i det indre av hytta.

Hvordan velge riktig avfukter for båten

Ta gjerne kontakt når du ønsker råd om valg av riktig maskin. For når du først skal investere i en avfukter til båten din, er det viktig å ta hensyn til båtens størrelse, bruksmønster og værforhold der du bor. Det finnes flere typer avfuktere som kan passe.

Fast avfukter

En fastmontert avfukter er veldig enkel å bruke og krever lite vedlikehold. Det kan være et effektivt valg for større båter og båter som brukes ofte. Vær oppmerksom på at plasseringen av avfukteren er viktig for å oppnå best resultat.

Tørkerotoravfukter

For nordiske værforhold er en tørkerotoravfukter den best egnede typen. Denne typen avfukter er effektiv selv ved lave temperaturer, noe som er viktig for båter som oppholder seg i kaldere klima. Tørkerotoravfuktere er også energieffektive og stillegående, noe som er praktisk for båteiere som ønsker å redusere strømforbruket og sikre et behagelig miljø om bord.

Vurderinger ved valg av avfukter – få hjelp av oss

Når du vurderer en avfukter, bør du først vurdere hva den skal brukes til. Skal du kun tørke ut båten under ferieturer eller bruke den om våren og høsten, kan en enklere modell være tilstrekkelig. Hvis du ønsker å holde båten tørr hele året, kan det være en god investering å velge en modell som også fungerer effektivt når det er kaldt, for eksempel en sorpsjonsavfukter.

For å oppnå best mulig resultat bør man også tenke på plasseringen av avfukteren. Plasser den slik at luftstrømmen ikke hindres av møbler eller annet utstyr om bord. Vedlikehold av avfukteren er også viktig for å sikre optimal ytelse, så husk å rengjøre eller bytte filter i henhold til produsentens anbefalinger.

Kontakt oss for hjelp til å vurdere hvilken avfukter som passer best for dine behov.

Populære avfuktermerker og -modeller

Her er modellene vi anbefaler deg å se på:

Avfukter Arida Pro S8 – opptil 8 liter per dag

Arida Pro S8 er en kompakt og effektiv avfukter som fjerner opptil 8 liter fuktighet fra luften per dag. Det er en god løsning for mindre båter eller båter hvor fuktighetsnivået ikke er ekstremt høyt. Den har lavt energiforbruk og er enkel å installere og bruke.

Arida Pro S8 avfukter

Avfukter Arida Pro S12 – opptil 12 liter per dag

Arida Pro S12 er et steg opp fra S8-modellen og er designet for større båter og høyere fuktighetsnivåer. Denne avfukteren fjerner opptil 12 liter per dag og gir økt kapasitet for båter med større fuktproblemer. Den bruker fortsatt lite energi og er enkel å installere og vedlikeholde.

Arida s12 pro avfukter anbefales

Arida Pro S25 Lett sorpsjonsavfukter – inkludert hygrostat – opptil 25 liter per dag

For de som trenger enda mer kapasitet er Arida Pro S25 Light sorpsjonsavfukter et utmerket valg. Med muligheten til å fjerne opptil 25 liter fuktighet per dag, er denne modellen ideell for større båter eller båter med mer alvorlige fuktproblemer. Den medfølgende hygrostaten gjør det enkelt å justere fuktighetsnivået etter behov, og den er fortsatt energieffektiv og enkel å installere.

Arida-Pro-S25-Lett bakside

Arida Pro S35 Lett sorpsjonsavfukter – inkludert hygrostat – opptil 35 liter per dag

Arida Pro S35 Light sorpsjonsavfukteren er den kraftigste modellen i denne serien og er designet for de mest krevende fuktighetsforholdene i båter. Denne avfukteren kan fjerne opptil 35 liter fuktighet per dag og er ideell for store båter eller båter som er utsatt for ekstrem fuktighet. Den medfølgende hygrostaten sørger for at fuktighetsnivået holdes innenfor ønsket område, og det energieffektive designet gjør den økonomisk i bruk.

Arida-Pro-S35-Light

Velg en av disse populære avfuktermodellene for å holde båten tørr og komfortabel hele året. Disse maskinene brukes også som avfuktere for kjellere og avfuktere for garasjer, fordi de er effektive uansett hvor de er installert og brukt.

En fast avfukter er en smart investering for å holde båten tørr og beskytte den mot fuktrelaterte problemer. Ved å velge en avfukter som er spesialdesignet/tilpasset for båter, som Arida S8 eller S12, kan du være sikker på at du får en effektiv og pålitelig løsning som er enkel å installere og bruke. Med riktig avfukter og god ventilasjon vil du kunne nyte en tørr båt og et bedre inneklima året rundt.

Kontakt oss for skadedyrkontroll i Oslo!

Oslo Skadedyrkontroll leverer skadedyrtjenester i hele Oslo. Som et team har vi tatt hånd om flere skadedyrangrep på Østlandet og Sørlandet opp gjennom årene. I tillegg til å gi eksepsjonell råd om skadedyrbekjempelse, tilbyr vi også tjenester til private og kommersielle kunder. Som utrydderfirma i Oslo ansetter vi svært dyktige og kunnskapsrike utryddere som oppnår best mulig resultat.

Å finne skadedyr i hjemmet eller kontoret er en vanskelig opplevelse. Oslos tette befolkning tilbyr kakerlakker, veggedyr, klesmøll, rotter, mus og fugler det de trenger for å overleve. Det er både en kilde til mat og en trygg havn. Som en del av våre skadedyrtjenester i Oslo sørger vi for at ditt hjem eller kontor er skadedyrfritt.

Du kan stole på at vårt skadedyrteam håndterer skadedyrtjenester i Grorud , Gamle Oslo og andre nærliggende områder.

Vi tilbyr Oslo og omegn:

  • Behandlinger som virker raskt – målrettet og tilpasset din situasjon
  • En prøve- og rådgivingstjeneste kan bidra til å forhindre ytterligere angrep.
  • Kontrollører arbeider i hele Oslo og Norge som er sertifisert
  • Vi hjelper HORECA-bransjen

Enten du trenger skadedyrkontroll til din restaurant, lager eller hjemme, ikke nøl med å ta kontakt med oss.

Bestiller du varer til hytta eller feriestedet?  Se her

Bestiller du varer til hytta eller feriestedet? Se her

Dessverre hender det av og til at Posten (Carry) sender varer tilbake selv om de er sendt til et feriested eller en hytte du eier. Årsaken er at Posten kun skal levere post til adresser hvor du enten er registrert som borger, eller hvor du på forhånd har gitt Posten...

Goblin-fakta: Lær mer om disse fascinerende skapningene

Goblin-fakta: Lær mer om disse fascinerende skapningene

Kroket troll, også kjent som Oniscidea, er små, flate insekter som ofte finnes i hager og skoger. De er ett viktig del av økosystemetettersom de bryter ned dødt organisk materiale og bidrar til å gjøre jorden mer fruktbar. Kroketroll kan ha en til to generasjoner i...