Morsom lett juice mot maur – fungerer det?

sep 9, 2022 | Diverse

I 2008 dukket det opp et nytt kjerringråd mot maur: Bruk morsom juice mot mauren. Vi har prøvd dette mot små svarte maur i hagen, og her er konklusjonen…

Bakgrunn: Fun Light ble for alvor kjent som «maurdreper» da den svenske forfatteren Lars-Erik Litsfeldt ved et uhell oppdaget at maur døde da han helte 1 dl i hagen. Han gjorde dette kjent, og media tok det opp, og du kunne lese mange avisoverskrifter i 2008 og 2009 som berømmet Fun Light for å fjerne maur.

Fungerer faktisk Fun Light?

Fungerer Fun Light mot maur

Bilde tatt fra en YouTube-video om Fun Light

Jeg var nysgjerrig på om dette ville fungere for å bli kvitt maur, og jeg hadde ganske mange maur i en del av hagen hvor jeg gjerne skulle hatt færre maur – så jeg stilte meg opp til en god test. Jeg trodde oppriktig på nyhetene om at kunstig søtet juice kunne fungere, så jeg dro til butikken og kjøpte 2 flasker Fun Light i litt fruktsmak. Eller kanskje det var bærsmaken…

Jeg tenkte at smaken kanskje ikke var det viktigste for maurene, men at det var kunstig søtning virket viktig i avisartiklene jeg leste. Tilsynelatende kunne ikke mauren tolerere aspartam.

Målet var å finne ut om Fin Light ville fungere, og da selvfølgelig med håp om å redusere maurbestanden i hagen. For nå ble det for mye…

Utfør testen med juice

Jeg hadde som nevnt gått på butikken og kjøpt fersk juice på nærbutikken. Det var av riktig type i følge artiklene jeg hadde lest. – Jeg fant hvor maurene samlet seg, og hvor maurreiret var i jorda. Det var i en liten skråning i hagen som soler seg mesteparten av dagen.

Men jeg hadde også et annet reir litt lenger unna i hagen, rett ved siden av rabarbra- og ripsbusken. Så jeg kunne teste litt på «flatmark» også.

Så kom jeg i gang. Jeg fjernet litt for å se bedre og jeg helte saften over maurene. Med store forhåpninger lot jeg det være. Saften som ungene ønsket seg mest, ble gitt til maurene.

Resultatet av testen

Dessverre så jeg ikke noe «manfall» av maur. Nesten ingen døde som jeg la merke til. Hvis de døde, var det av drukning, fra å ikke tåle aspartam eller var det noe annet?

Jeg tenkte jeg skulle gi det litt tid, så jeg kom tilbake en time senere. Det var mindre liv i maurene, så kanskje det fungerte?

Dagen etter var jeg tilbake igjen, og da startet mauraktiviteten igjen. Jeg merket ingen reell endring i maurangrepet det året. De var like aktive som alltid, der bladlus «gjetet» på busker og hvor de krøp i kjøkkenhagen.

Jeg prøvde igjen et par dager senere med en ny flaske, men jeg merket ingen forandring.

Så min konklusjon var at jeg tok feil: Dette fungerte ikke…

Jeg må ta forbehold om at det kan være forskjellige typer Fun Light-juicer. Jeg fant ikke ut av dette den gangen, og heller ikke etterpå. Men jeg var sikker på at jeg hadde valgt den typen som er avbildet i avisen.

Jeg brukte Fun Light konsentrert. Det er mulig den svenske forfatteren hadde vannet det ut. Jeg vet ikke. Uansett, jeg prøvde seriøst å få det til å fungere.

Det er også mulig at det virker mot svartmaur, men ikke for å fjerne sukkermaur. Jeg har lest om folk som har brukt juicen mot svartmaur med hell, så det kan være at den virker mot de små brune jordmaurene, men ikke mot svarte jordmaur/sukkermaur(?).

Eller jeg anbefaler Fun Light å drikke selv, og bruke noe annet mot maurene.

Hvis det hadde fungert, ville Fun Light ha lønnet seg som anticid?

Jeg tenkte ikke på det den gangen, men det er et godt spørsmål. Siden har jeg vært med på å starte en nettbutikk som selger blant annet anticid, og har noen tanker rundt det.

For den «profesjonelle konkurrenten» til Fun Light er Trinol et vanningsmiddel mot maur.

Så la oss se nærmere på det:

Hvor mye koster Fun Light å bruke for å fjerne maur?

Sist jeg sjekket koster Fun Light ca 30 kr for en 0,8 liters flaske.

Litt enkel matematikk sier da at det stemmer ca 37 kr per liter når den brukes ufortynnet, slik jeg gjorde og mente var riktig. Og det er også det jeg har lest at andre har gjort.

Hva koster et profesjonelt vanningsmiddel mot maur – i bruk?

Innkjøpsprisen på Trinol vanningsmiddel mot maur er ca. 179 kr og gir 55 liter ferdig vanningsmiddel. Dette vet jeg helt sikkert dreper maur. Fordi den er designet for det, og den brukes av profesjonelle skadedyrbekjempere. (Skadedyrproffen.no drives blant annet av et profesjonelt skadedyrselskap.)

Derfor kostnader Trinol ferdigblandet kun kr 3,50 pr liter.

Konklusjon: Fun Light er ikke verdt det

Basert på det enkle regnestykket ovenfor ser vi at det er det ca 10 ganger dyrere å bruke Fun Light juice enn profesjonelt produkt som garantert virker, både mot svarte små meitemark (sukkermaur), mot pissmaur (skogsmaur) og mot stokkmaur.

Så vi anbefaler at du leser dette:

Hva bør du gjøre når du vil bli kvitt maur?

Når du nå skal kvitte deg med maur ute, anbefaler vi derfor Trinol vanningsmiddel når du skal avlive et reir eller tue. Har du maur i kjøkkenhagen, på terrassen eller andre steder du ser dem samles, anbefaler vi bruk av forgiftet agn i åtestasjoner.

Produktene vi anbefaler er Kvitt granulert maurdreper og Swirr maurdreper i fôringsstasjon. Det ene er altså et produkt du legger ut i små hauger (1 ts), og det andre er et produkt du legger i agnstasjoner/agnbokser.

Når du bruker dette i kombinasjon får du god effekt.

Se også de ferdige maurpakkene – der får du mest for pengene. Samt å få gode steg for steg guider for å lykkes i maurkontroll med gode maurdrepere.

Kontakt når du trenger skadedyrkontroll i Oslo!

En spesialisert skadedyrbekjempingstjeneste ytes av Oslo Skadedyrkontroll i hele Oslo og omegn. Vi har tatt hånd om flere skadedyrangrep på Østlandet og Sørlandet gjennom årene. Som et resultat er vi i stand til å gi eksepsjonelle råd om skadedyrbekjempelse til private og kommersielle kunder. Utryddere i Oslo som er høyt utdannede og høyt kvalifiserte kan levere best mulig skadedyrfjerningstjeneste.

Skadedyrangrep kan være plagsomt for deg, din familie eller din bedrift. Oslos tette befolkning tilbyr kakerlakker, veggedyr, klesmøll, rotter, mus og fugler det de trenger for å overleve. En matkilde så vel som en trygg havn. Med våre skadedyrtjenester i Oslo kan du være sikker på at hjemmet eller kontoret ditt er skadedyrfritt.

Bor du i Vestre Aker eller Grünerløkka kan vårt skadedyrteam hjelpe deg.

Vi tilbyr Oslo og omegn:

  • Behandlinger som er målrettede og hensiktsmessige – raske og effektive
  • Skadedyrråd – bidra til å forhindre fremtidige angrep
  • I Oslo og i hele Norge har vi sertifiserte skadedyrteknikere
  • Vi hjelper HORECA-firma

Våre skadedyrkontrolltjenester er tilgjengelige for din restaurant, ditt lager eller ditt hjem.Kontakt oss i dag!

Bestiller du varer til hytta eller feriestedet?  Se her

Bestiller du varer til hytta eller feriestedet? Se her

Dessverre hender det av og til at Posten (Carry) sender varer tilbake selv om de er sendt til et feriested eller en hytte du eier. Årsaken er at Posten kun skal levere post til adresser hvor du enten er registrert som borger, eller hvor du på forhånd har gitt Posten...

Goblin-fakta: Lær mer om disse fascinerende skapningene

Goblin-fakta: Lær mer om disse fascinerende skapningene

Kroket troll, også kjent som Oniscidea, er små, flate insekter som ofte finnes i hager og skoger. De er ett viktig del av økosystemetettersom de bryter ned dødt organisk materiale og bidrar til å gjøre jorden mer fruktbar. Kroketroll kan ha en til to generasjoner i...