Mus i huset – Tegn og hvordan du enkelt kan bli kvitt dem

sep 8, 2022 | Diverse

Høst og vinter er høysesong for å få rotter og mus i huset, og her lærer du tegnene du bør se etter for å identifisere om det er mus i hjemmet ditt – og løsningen på hvordan du kan bli kvitt dem.

Dette er enklere enn mange tror, ​​så slapp av hvis du tror du har fått mus inn i hjemmet ditt. Her er tips og råd som hjelper deg med å bli kvitt uønskede gnagere.

Først starter jeg med hvilke tegn du kan se etter, hvor du bør lete etter dem – og deretter hva du bør gjøre hvis du finner ut at du faktisk har hatt besøk av en mus.

Tegn en mus

Selv om det kan være ubehagelig å oppdage at det er tegn på mus i hjemmet, er det viktig å gjøre det dersom man faktisk har hatt slike skadedyr på besøk. For de forsvinner ikke av seg selv, og jo raskere du får kontroll på dem, jo ​​bedre.

Hvis du ser avføring i huset ditt, hører skrapelyder i veggene eller ser hull gnaget inn i matemballasje, er det på tide å se virkeligheten i øynene. Mus kan spre sykdom og forurense mat.

La oss se nærmere på hovedtegnene på museinfestasjon, og deretter hvordan du enkelt kan bli kvitt mus:

Museplass

Museskitt er ofte et av de første tegnene på mus i hjemmet ditt. De etterlater museskitt nesten overalt. Både hvor de finner mat, på vei til maten og hvor de oppholder seg.

Hvordan ser museskit ut?

Museskitt ser ut som små mørke «riskorn». Det er ofte mange av dem på samme sted, og noen ganger spredt over et bestemt område. Dette er relativt tørre små «pellets».

Dette er et av de sikreste tegnene på at du har mus i huset ditt. Så hvis du finner museskitt, og spesielt når du vet at det ikke var museskitt der for et par måneder siden, så har du hatt mus i bygningen.

Lyder laget av mus

Mus er hovedsakelig nattaktive, og derfor er det ofte om kvelden og natten man kan observere lydene fra mus. Dette kan høres som litt fjerne skrapelyder, bankelyder og også lyder fra musen mens den går i sin vanlige kurs. Du vil ofte høre disse lydene fra vegger og tak, men også fra etasjeskillet. Årsaken er at musene er kjent for å gjemme seg på loftet eller veggene om vinteren fordi det er isolasjon der og dermed varmt og lunt.

Mus liker å bevege seg på relativt faste stier når de går på tak og vegger, så du vil gjerne høre musene på relativt faste steder.

Lukt av mus

Lukt fra arv

Mus kan etterlate urinflekker og merker i vegger, bak bokser og andre steder de føler seg trygge. Dette kan lukte sterkt, litt som en ammoniakklignende lukt. (Lakseammoniakk lages av ammoniakk blandet med vann.) Du vil spesielt kunne merke lukten i mørke områder, for eksempel under skap og i hule vegger.

Lukten av en mus

Du kan ha litt uflaks hvis huset ditt har vært plaget av mus i en lengre periode og du har brukt gift for å bli kvitt dem. Når en mus føler seg svak, oppsøker den gjerne et trygt sted, og det trygge stedet kan være nettopp hulrommet i en vegg, etasjeskille eller loft. Når giften forgifter musa, vil den derfor ofte oppsøke slike steder, og der dør den.

Når det skjer, vil du ha et problem: liket av musen vil begynne sin naturlige forringelse, og det kan etterlate en forferdelig lukt av bare død. Denne lukten vil først merkes som svak, og deretter sterkere og sterkere. Det er svært vanskelig å bli kvitt, og som regel må liket fjernes manuelt. Dermed må man finne ut hvor musa befinner seg, åpne veggen og så fjerne musa og all isolasjon og treverk som kan være påvirket av råten.

Dette er en av grunnene til at vi ikke anbefaler å bruke gift til mus eller rotter i hjemmet. Vi anbefaler bruk av feller hvor du har kontroll over musens kropp.

Mus på beite

Når du oppdager tygget matemballasje, gnagemerker i plast eller tre, musehull eller andre skadede gjenstander i hjemmet ditt, er det et sterkt tegn på at du har mus i hjemmet. (Hvis det er store gnagemerker, kan det være rotter.)

Mus er kjent for å gnage på mye, og det er heller ikke ukjent for dem å gnage på elektriske ledninger og på PEX vannrør av plast.

Når du oppdager nye steder hvor et eller annet har blitt gnagd i, bør du undersøke nærmere om det finnes mus og rotter. Det er ikke så mange andre dyr det kan være.

Observasjoner av mus

Det er bare naturlig, men det er faktisk noen som glemmer dette: Hvis du Hvis du ser en mus inne i huset, har du et museproblem. Det betyr at musa har funnet en vei inn, og når den har funnet en vei inn, kan både den og andre mus finne veien inn igjen. Da bør du investere i noen gode musefeller, og sjekke om du kan finne ut hvordan musen har kommet inn.

Musa trenger ikke en stor åpning for å komme inn. En sprekk eller hull på ca. 1 cm er nok til at den kan presse seg gjennom.

Ser du en mus utenfor huset, er det ikke sikkert du har et museproblem, fordi det er helt normalt å ha mus på utsiden av husets vegger. Men mus trekker mot varme og komfort når det begynner å bli frost, så du bør være på vakt hvis du ser mus på utsiden av bygningen.

Musereir

Kommer du over et rede i en vegg, i en boks, på loftet eller et annet sted som består av myke materialer som papir, avispapir, isolasjonsmateriale eller stoff – er det godt mulig du har kommet over et muserede.

Det er et sterkt tegn på at du bør gjøre noe, for det betyr at musene har tatt bolig i hjemmet ditt. Det er ikke noe du ønsker.

Spor i støv

Bitte små fotspor og spor i støv kan være tegn på at du har hatt uønsket besøk av en gnager. Selv om de er små, setter de spor i støv. Et tips er å strø mel, melis eller potetmel med en sil som et veldig tynt lag der du lurer på om det kan være mus på besøk. La det være i fred en dag eller to, og sjekk deretter om du kan finne noen små spor. Finner du spor som matcher mus og rotter, vet du at du bør gjøre noe for å bli kvitt dem.

Hvordan løse museproblemet selv

Musefelle

Så snart du finner bevis på mus som streifer rundt i huset, må du iverksette tiltak. Du kan stort sett lykkes med dette selv, og det er ikke spesielt vanskelig heller, men det kan kreve litt innsats.

Sørg for å tette alle mulige sprekker og hull som de kan komme inn gjennom. Det enkleste når du har kort tid er å kjøpe litt stålull og presse inn i sprekker og hull. De liker ikke å gnage på stålull. Kommer de i større sprekker som mellom kledning og grunnmur, anbefaler vi en musebørste for å stoppe dem.

Da må man sørge for å kvitte seg med de som har tatt seg inn i huset. For dette er musefeller overlegne i bruk. Hos oss i Skadedyrproffen kan du kjøpe gode rottefeller og musefeller som vi vet fungerer godt, og som vi anbefaler alle våre kunder å bruke.

Her kan du kjøpe vanlige musefeller, og musefeller for levende fangst. I tillegg får du Skadedyrfagmannens gode tips til hvordan du kan få en musefelle til å fange bedre.

Bildet av museskit er hentet fra Flickr og modifisert noe.

Ta kontakt med oss dersom du er i behov for skadedyrbekjempelse i Oslo!

Skadedyrselskaper i Oslo og omegn er levert av Oslo Skadedyrkontroll. Vi har tatt hånd om flere skadedyrangrep gjennom årene på Sørlandet og Østlandet. Ved å bruke denne kunnskapen kan vi tilby eksepsjonelle råd om skadedyrbekjempelse til privat- og næringskunder. Med et ekstremt kunnskapsrikt team av utryddere i Oslo, er vi i stand til å tilby de beste skadedyrfjerningstjenestene i området.

Skadedyrangrep kan være plagsomt for deg, din familie eller din bedrift. Oslos tette befolkning tilbyr kakerlakker, veggedyr, klesmøll, rotter, mus og fugler det de trenger for å overleve. Gir både mat og trygg havn. Som skadedyreksperter i Oslo jobber vi for at hjemmet eller kontoret ditt skal være skadedyrfritt.

I Grünerløkka , Grorud og andre områder tilbyr vi skadedyrkontroll.

Vi tilbyr Oslo-folk:

  • En målrettet og hensiktsmessig behandlingsplan som er rask og effektiv
  • Skadedyrråd – bidra til å forhindre fremtidige angrep
  • Et team av sertifiserte teknikere jobber i hele Oslo og Norge
  • Vi hjelper HORECA-bransjen

Vi kan hjelpe deg med skadedyrkontroll i din restaurant, i et lager eller i huset ditt.

Bestiller du varer til hytta eller feriestedet?  Se her

Bestiller du varer til hytta eller feriestedet? Se her

Dessverre hender det av og til at Posten (Carry) sender varer tilbake selv om de er sendt til et feriested eller en hytte du eier. Årsaken er at Posten kun skal levere post til adresser hvor du enten er registrert som borger, eller hvor du på forhånd har gitt Posten...

Goblin-fakta: Lær mer om disse fascinerende skapningene

Goblin-fakta: Lær mer om disse fascinerende skapningene

Kroket troll, også kjent som Oniscidea, er små, flate insekter som ofte finnes i hager og skoger. De er ett viktig del av økosystemetettersom de bryter ned dødt organisk materiale og bidrar til å gjøre jorden mer fruktbar. Kroketroll kan ha en til to generasjoner i...