Behandling av veggedyr selv? [løsning]

sep 8, 2022 | Diverse

Har du veggedyr på soverommet? – Når folk ringer oss om dette, begynner vi med å spørre hvorfor de tror de har fått veggedyr:

Få bekreftet din mistanke om veggedyr:

Hvis du svarer «ja» på ett av disse spørsmålene, er det grunn til å tro at du har fått veggedyr, og du bør lese gjennom denne informasjonssiden. Det kan hjelpe deg mye.

 • Har du veggedyrbitt? (Dette er bitt eller stikk på kroppen som ofte klør. Jo flere ganger du får slike veggedyrbitt, jo mer klør det. )
 • Lukter du en søt lukt på soverommet? (Vegedyrekskrementer lukter søtt.)
 • Har du observert veggedyr? (Små brune insekter som kan se litt ut som en blanding av små kakerlakker og lus.)

Litt lenger ned her skriver vi om hvordan du kan bekjempe veggedyr selv. Men først litt om hvordan du oppdager dem og hva de gjør, samt hvor de kommer fra.

Tror du at du har veggedyr i Oslo så se her.

Hvor på kroppen biter veggedyr?

Veggedyrbitt, mange på ett sted

De kan bite hvor som helst de får tilgang. Men de liker å bite armene, bena og siden av kroppen først. Men alt avhenger av hvordan du lyver når de kommer til deg (de kryper opp om natten). Kommer de bakerst først, kan de bite der. De biter for å suge blod, og de suger blod om natten mens du sover.

Veggedyrbitt er vanligvis rødt og kløende. Noen opplever at de ikke klør i starten, men ettersom de blir bitt flere ganger øker kløen og ubehaget.

Kan du se veggedyr?

Behandling av veggedyr selv? [løsning] 2Ja, du kan enkelt se dem. Slik går du fram for å se om du kan se dem: I begynnelsen har de en tendens til å bo i sengen, altså under sengen. Så hvis du legger deg med lommelykt og skinner langs kantene under sengen, kan du observere veggedyr og også små svarte prikker på treverket. De små prikkene er mørke ekskrementer/avføring fra veggedyret.

Løft litt på «brettekantene» og «sømmekantene» på tekstilene under sengen og se om du kan se dem. De er vanligvis 5-6 mm lange.

Hvis du observerer små svarte prikker (og du har blitt bitt på kroppen) så er det sannsynlig at du har veggedyr. Hvis du observerer små brune insekter under sengen, er det svært stor sannsynlighet for at de er veggedyr. Du kan se både dyr og egg

Hva må du gjøre hvis du har tatt med veggedyr inn i hjemmet ditt?

Behandling av veggedyr selv? [løsning] 4

Du bør handle raskt hvis veggedyr har kommet inn i hjemmet ditt. For de flytter ikke ut igjen. De formerer seg. Vi har vært i mange hus hvor veggedyrene har etablert seg og etter hvert formert seg veldig raskt. Problemet kan da spre seg til andre rom, og til og med lett til andre leiligheter dersom du bor i en bygård.

Det er bare et par uker siden vi var i en bygård hvor innringeren hadde et skikkelig kraftig angrep av veggedyr, og da vi snakket med naboene og sjekket med dem hadde de også veggedyr i huset. Dette problemet vil ikke gå over av seg selv, og slike veggedyrangrep må bekjempes raskt.

Hvor kommer veggedyr fra?

Når det gjelder disse leilighetene, ser det ut til at det startet med at en person kjøpte eller mottok en brukt madrass. Veggedyrene har nok allerede bodd der, og dermed fikk hun med seg veggedyr hjem.

Det er også vanlig å ta dem med hjem selv, i reisebagasjen. Det er ikke uvanlig at vi kommer hjem til noen som har vært på en flott ferie, og i dagene etterpå oppdager ubehagelige bitt som de fikk om natten hjemme i sitt eget hjem. Da har de bodd på et eller annet hotell eller AirBNB-leilighet som har hatt veggedyr, og veggedyrene har krøpet inn i bagasjen og blitt med dem hjem. Dette gjelder over hele verden. Veggedyr kan finnes nesten overalt.

Det er en ubehagelig overraskelse når de kommer ut av skjul, for de er ikke alltid lette å bli kvitt. De kommer ut om natten og suger blod, og de blir der så lenge de har tilgang på mat. Veggedyr har gått ned de siste årene, og flere og flere får problemer med dem.

Veggedyr kommer ofte fra hoteller og overnattingssteder du har besøkt, men det hender også at du tar dem med hjem via gjenstander. Spesielt via brukte møbler. Spesielt soveromsmøbler.

Hvor lenge lever veggedyr?

De voksne veggedyrene kan overleve uten blod i opptil ett år hvis temperaturen er lav nok. Da tørker de ikke ut. Når de lukter at det er friskt menneskeblod i nærheten, sniker de seg ut og biter.

Hvor i hjemmet ditt bor veggedyr?

Veggedyr liker å bo i nærheten av matfatet sitt: Blodet ditt! Derfor vil du vanligvis finne dem på soverom, og de gjemmer seg i senger og madrasser. Men de kan også gjemme seg i alle slags sprekker i det rommet. Bak lister, gardiner, kommoder med mer.

Mer om hvordan bli kvitt veggedyr

Her er noen tips om hvordan du kan bli kvitt veggedyr.

Hvis du har forsikring som dekker veggedyr

Har du forsikring mot veggedyrangrep anbefaler vi at du starter med å hente inn profesjonell hjelp i samarbeid med ditt forsikringsselskap.

Tips: Vi kan hjelpe deg dersom du bor i Mandal til Skien området, og vi har mye erfaring med veggedyr og å bli kvitt dem raskt for våre kunder.

Å bli kvitt veggedyr koster ofte mange tusen kroner, og har angrepet spredt seg til flere rom koster det ofte mange tusen kroner. Men har du en forsikring som dekker dette, så slipper du unna det overskytende, og resten ordnes av profesjonelle skadedyrteknikere. (Vi driver som kjent et slikt firma og kan hjelpe deg dersom du bor innenfor de områdene vi dekker. Vi kan også sette deg i kontakt med gode lokale skadedyrfirmaer i hele Norge. )

Slik blir du kvitt veggedyr selv

Hvis du har mot og lyst til å bekjempe veggedyrene dine selv, er her en liste over ting du må gjøre:

 • RYDDE OPP i hele området der veggedyrene lever. Det vil si fjern alle ting i det rommet. Fjern bøker, stablede ark, klær og slikt. Ikke spre den rundt i huset, men frys den gjerne i 48 timer. Da dør veggedyrene som kan gjemme seg i dem.
 • DEMONTERING mest mulig av alle møbler som har madrasser/soveplass i. Både senger, sovesofaer og lignende. Sørg for at du får tilgang til alle kriker og kroker der insektene kan gjemme seg.
 • BEHANDLE alle steder og sprekker hvor veggedyrene kan gjemme seg. Bruk en egnet insektspray på disse stedene.
 • VASK eller FRYS alle klær og tekstiler. Denne skal vaskes på minimum 60 grader. Et alternativ er å legge dem i en fryser som holder -18C eller er enda kaldere. Dette bør vare i minst 4 dager for å være sikker på at det er frosset gjennom og at veggedyrene er døde.
 • FRYS eller varme madrasser og møbler hvor man ikke kommer for å behandle veggedyr. Et annet alternativ er å kaste møblene og ikke kjøpe nye før du vet at rommet er fritt for veggedyr. Ikke plasser disse madrassene eller møblene andre steder i huset eller sammen med venner!
 • Behandle rommet: Bruk TØRKESPRAY og/eller damprenser (må ha en som er varm nok, vanlige små er ikke varme nok) langs alle sprekker i rommet. Det vil si alle gulvlister, taklister, dørlister og lignende steder. Du kan kjøpe tørkepulver og tørkespray her på Skadedyrproffen.
 • Sett opp veggedyrskåler når du setter sammen sengen igjen. Du får kjøpt den her på Skadedyrproffen. Dette er skåler som fungerer som feller for veggedyr. Når du begynner å bo på rommet igjen, og hvis en veggedyr har overlevd, vil den prøve å finne veien fra for eksempel bak en lamell til sengen din. Når den så kryper ned i en veggedyrskål, blir den fanget der, og den kommer ikke opp til deg og blir ikke bitt. (Sengen må ikke stå inntil en vegg eller noe som kan fungere som en bro mellom deg og veggen/gulvet.)

Du bør være 100 % sikker på at området er fritt for veggedyr før du sover i det rommet igjen.

Dette er måten å bli kvitt veggedyr på, og du kan enten gjøre det selv eller hente inn et profesjonelt skadedyrfirma. Vi betjener området fra Mandal til Skien, og vi har gode samarbeidspartnere som dekker området Mo i Rana, Bode og Narvik, samt store deler av Østlandet.

Har du maur i huset og ønsker å bli kvitt dem også? Les denne saken om å bli kvitt maur. Her kan du også kjøpe den typen anticid som vi vet fungerer utmerket!

Hvis du vil unngå mus og rotter i huset, anbefaler vi å se på en musebørste. Det er et unikt og brukervennlig produkt som gjør det mye lettere å unngå mus og rotter i huset.

Lykke til med å bli kvitt veggedyrene!

Osv. Skadedyrproffen

Vårt team av skadedyreksperter kan hjelpe deg med skadedyrbekjempelse i Oslo.

Skadedyrkontroll yter spesialisert skadedyrbekjempelse i Oslo og omegn. Som et team har vi tatt hånd om flere skadedyrangrep på Østlandet og Sørlandet opp gjennom årene. Ved å bruke denne kunnskapen kan vi tilby eksepsjonelle råd om skadedyrbekjempelse til privat- og næringskunder. Å tilby skadedyrfjerning i Oslo er vår spesialitet.Våre utryddere er svært dyktige og kunnskapsrike.

Våre teknikere forstår hvor plagsomt det kan være å oppdage skadedyr som bor i hjemmet eller bedriften din. Oslos tette befolkning tilbyr kakerlakker, veggedyr, klesmøll, rotter, mus og fugler det de trenger for å overleve. Et sted hvor mat kan finnes, samt et sted hvor folk kan være trygge. I Oslo har vi et team av skadedyrspesialister klare til å hjelpe deg med å holde hjemmet eller kontoret skadedyrfritt.

Du kan stole på at vårt skadedyrteam gir deg skadedyrkontrolltjenester i Bjerke , Alna og andre områder.

Vi tilbyr Oslo og omegn:

 • Raske, effektive behandlinger skreddersydd til dine spesifikke behov
 • – Korrektur og råd – forebygging av angrep
 • Skadedyrteknikere sertifisert i Oslo og Norge
 • Vi hjelper HORECA-firma

Enten du trenger skadedyrkontroll til din restaurant, lager eller hjemme, ikke nøl med å ta kontakt med oss.

Bestiller du varer til hytta eller feriestedet? Se her

Bestiller du varer til hytta eller feriestedet? Se her

Dessverre hender det av og til at Posten (Carry) sender varer tilbake selv om de er sendt til et feriested eller en hytte du eier. Årsaken er at Posten kun skal levere post til adresser hvor du enten er registrert som borger, eller hvor du på forhånd har gitt Posten...

Goblin-fakta: Lær mer om disse fascinerende skapningene

Goblin-fakta: Lær mer om disse fascinerende skapningene

Kroket troll, også kjent som Oniscidea, er små, flate insekter som ofte finnes i hager og skoger. De er ett viktig del av økosystemetettersom de bryter ned dødt organisk materiale og bidrar til å gjøre jorden mer fruktbar. Kroketroll kan ha en til to generasjoner i...