Tørkepulver mot insekter: Effektiv bekjempelse av skadedyr

jun 6, 2023 | Diverse

Tørkepulver for insekter har blitt en populær giftfri metode for å bekjempe skadedyr som veggedyr, edderkopper, snutebiller, maur, biller og andre krypende insekter. I tillegg virker dette mot møll, som matmøll og klesmøll. Dette er et giftfritt spesialpreparat som kan brukes både innendørs og utendørs. Tørkepulver ødelegger insektenes «hud», slik at de tørker ut og dør.

Tørkepulver kan brukes på mange forskjellige måter. Den kan legges ut i et tynt lag der dyrene oppholder seg eller forventes å passere. Den kan også påføres som skum, og når den tørker er det bare et tynt lag med tørkepulver igjen.

Tørkepulver anses å være mindre giftig enn mange andre insektmidler og kan derfor være et godt alternativ for de som ønsker en mer naturlig bekjempelse av skadedyr.

Vi anbefaler ACO spraytørkepulver (syntetisk) og InsektNix Spray tørkepulver (naturlig).

Hvorfor virker tørkepulver mot insekter?

Tørkepulver er en effektiv måte å bekjempe insekter på. Dette pulveret virker ved absorberer fuktighet fra insektene, og får dem til å tørke ut og dø. Tørkepulver fungerer spesielt godt mot insekter som lever i fuktige områder, og spesielt insektene veggedyr, edderkopper, skjeggete drager og sølvlibeller.

En annen fordel med tørkepulver er at det kan brukes som en forebyggende tiltak for å hindre at insekter kommer inn i boligen. Ved å påføre tørkepulver rundt dører og vinduer kan du lage en barriere som ikke nødvendigvis hindrer insekter i å komme inn, men hindrer dem i å bli der lenge og bidrar til å hindre at de formerer seg.

Til bruk mot veggedyr er tørkepulver helt fantastisk.

Tørkepulver er også en miljøvennlig måte å bekjempe insekter på. Den er ikke giftig og inneholder ikke skadelige kjemikalier som kan skade miljøet eller helsen til mennesker og dyr. I tillegg er tørkepulver en langsiktig løsning, da det kan holde insekter unna i flere måneder.

Ulike former for tørkepulver

Du har sikkert vært i kontakt med tørkepulver før. Oftest brukt silisiumdioksid, og du kjenner det sikkert fra disse små posene som ofte ligger inni emballasje når du kjøper nye ting. For eksempel nye trenere, en ny forsterker eller noe annet som ikke skal bli fuktig. Det er vanligvis små hvite poser med ordene «Ikke spis» eller lignende. Dette er silisiumdioksid, som er den kjemiske betegnelsen for tørkepulver. Bare at tørkepulveret knuses til et veldig fint pulver.

Det er to forskjellige typer silisiumdioksid:

Silisiumdioksid – naturlig mineral

Tørkepulver inneholder ofte silisiumdioksid, som er et naturlig mineral som finnes i jorda. Dette stoffet er ufarlig for mennesker og dyr, men det er dødelig for insekter. Når insekter kommer i kontakt med det, vil det absorbere fuktigheten fra insektene og føre til at de tørker ut og dør.

Ved bruk av naturlig silisiumdioksid for å behandle insekter er det svært viktig at dette er helt finknust pulver. Du kan ikke bare legge en pose med «spis ikke» innhold, men må bruke et veldig fint pulver. Den skal settes inn i sprekker og steder der insektene går eller må krysse for å komme inn der du ikke vil ha dem. Da vil dette fungere, og enten holde insektene ute eller sørge for at de dør.

Silisiumdioksid er ikke giftig, men det anbefales ikke å spise det. Så det er derfor det står «ikke spis» på den.

Tørkepulver er med andre ord en effektiv, sikker og miljøvennlig måte å bekjempe insekter på. Det fungerer ved å absorbere fuktighet fra insekter, noe som får dem til å tørke ut og dø.

Produkter godkjent for bruk i Norge som inneholder naturlig silisiumdioksid er:

 • InsectNix
 • Insektnix spray
 • Verminix
 • Myrnix

Syntetisk silisiumdioksid

Syntetisk silisiumdioksid, også kjent som amorf silika, er en syntetisk produsert versjon av denne. Det er mye brukt som tørkepulver av profesjonelle skadedyrteknikere som kontrollerer insekter som veggedyr. Kjent for sin effektive evne til å tørke ut insekter og eggene deres, er dette pulveret også ikke-giftig, noe som gjør det til et trygt valg for hjemmebruk.

En studie utført av Norges miljø- og biovitenskapelige universitet bekreftet at Syloid 244 fp, en syntetisk amorf silika, var mer effektiv mot veggedyr enn naturlig diatomepulver (naturlig silisiumdioksid), i et småskala petriskål-eksperiment. Syloid 244 fp ble derfor undersøkt nærmere på en arena og en simulert feltforsøk på en arena. Til slutt ble det utviklet en metode for å effektivt utnytte tørkepulveret i felten.

Det er viktig å merke seg at selv om syntetisk silisiumdioksid er et trygt alternativden skal brukes med forsiktighet og følg bruksanvisningen nøye. Overflødig bruk kan føre til at pulveret spres rundt i huset og forårsake irritasjon i luftveiene.

Produkter godkjent for bruk i Norge som inneholder syntetisk silisiumdioksid er:

 • Aco spray (selges til forbruker)
 • For Bugs Plus (selges kun til profesjonelle, men tillates brukt av privatpersoner)

Hvilket produkt fungerer best

Det finnes flere produkter på markedet som kan brukes til å bekjempe insekter med tørkepulver. Noen av de mest populære produktene inkluderer Aco spray, For bugs plus, Insektnix tørkepulver og Insektnix spray. Men hvilket produkt fungerer best?

Ifølge skadedyreksperter kan alle produkter være effektive, men resultatene kan variere avhengig av typen insekt som skal kontrolleres og alvorlighetsgraden av angrepet og mengden produkt som brukes.

Det er tidligere utført en omfattende studie i Norge om tørkepulver og hvor effektivt det er mot veggedyr.

 • Studien viser det Syntetisk tørkepulver (syloid) og Naturlig tørkepulver (Kiselgur) kan begge være effektive til å drepe insekter som veggedyr.
 • Syntetiske tørkepulver er mer effektive enn naturlige
 • Syntetisk har en høyere dødelighetseffekt ved lave doser enn naturlig tørkepulver

Laboratorietester

Påføringsmengder på 3,0, 1,0, 0,3 og 0,1 g/m2 ble brukt for å kontrollere effekten.

Naturlig tørkepulver:

Ved 0,3 og 0,1 g/m2 påføringshastighet klarte ikke Kiselgur-pulveret å oppnå 100 % dødelighet på 7 dager. Ved påføringshastigheten på 0,3 g/m2 nådde kiselgurpulver 50 % dødelighet på 5 dager, mens med 0,1 g/m2 påføringshastighet klarte kiselgurpulver aldri å nå 50 % dødelighet på 7 dager. Ved lengre eksponering dør flere insekter.

Syntetisk tørkepulver

Syloidpulver drepte betydelig flere veggedyr enn Kiselgur-pulver med 0,3 og 0,1 g/m2

Ved påføringshastigheten på 0,3 g/m2 drepte Syloid-pulver alle veggedyr på fire dager, mens Kiselgur bare drepte 54 % på syv dager. Ved 0,1 g/m2 påføringshastighet drepte Syloid-pulver alle veggedyr på fem dager, mens Kiselgur-pulver bare drepte 37 % på syv dager.

Samlet sett viser resultatene at Syloid-pulver er mer effektivt enn Diatomaceous Earth-pulver til å drepe veggedyr ved lave påføringshastigheter.

Dermed er produkter som For Bugs Plus og Aco spray mer effektive mot insekter enn InsektNix, selv om alle produkter gjør det de skal.

Er tørkepulver farlig for mennesker?

Tørkepulver er et vanlig middel for å bekjempe insekter og skadedyr. Men mange lurer på om det kan være farlig for mennesker. Her skal vi se nærmere på dette spørsmålet og gi deg svarene du trenger.

Selv om tørkepulver er ganske trygt for mennesker, kan det fortsatt være irriterende og muligens farlig hvis det brukes feil hvis du har alvorlig astma eller allergi mot støv. Det er viktig å følge produsentens anvisninger nøye og bruke verneutstyr som hansker og støvmaske ved håndtering av tørkepulveret.

Poenget er ikke å inhalere en støvsky av dette pulveret. Men hvis du tar den på riktig, bør det uansett ikke være en støvsky.

Det er viktig å unngå å få tørkepulveret på huden eller puste det inn, da det kan irritere hud og luftveier. Hvis du ved et uhell får tørkepulver på huden, bør du vaske det av med vann og såpe ganske raskt etterpå. Den er ikke etsende, men den tørker ut huden hvis den sitter lenge.

Tørkepulver kan være spesielt farlig for personer med astma eller andre luftveissykdommer. Hvis du har en slik tilstand, bør du unngå å bruke tørkepulver eller være i nærheten av områder der det brukes.

I sum er tørkepulver relativt trygt for mennesker når det brukes riktig og med forsiktighet. Men det er viktig å følge produsentens anvisninger nøye og bruke verneutstyr når du trenger det. Hvis du har en luftveissykdom, bør du unngå å bruke tørkepulver eller være i nærheten av områder der det brukes. Altså helt til den har «satt seg» der den skal være.

Ta kontakt med oss dersom du trenger skadedyrkontroll i Oslo!

Skadedyrkontroll yter spesialisert skadedyrbekjempelse i Oslo og omegn. Vi har hjulpet med flere skadedyrangrep på Østlandet og Sørlandet over mange år. Ved å gjøre det kan vi tilby eksepsjonelle råd om skadedyrbekjempelse til både huseiere og bedrifter. Å ha høyt utdannede utryddere er viktig for å levere de beste skadedyrfjerningstjenestene i Oslo.

Det kan være plagsomt å finne skadedyr i hjemmet eller bedriften din. Den tette urbane befolkningen i Oslo tiltrekker seg skadedyr, som rotter, mus og skadedyr som kakerlakker, veggedyr, klesmøll og plagsomme fugler. Trygge havner og matkilder. Med våre skadedyrtjenester i Oslo kan du være sikker på at hjemmet eller kontoret ditt er skadedyrfritt.

Enten du trenger skadedyrtjenester i Ullern , Søndre Nordstrand, eller andre steder, kan vi hjelpe.

Vi tilbyr Oslo og omegn:

 • Effektive behandlinger som er raske og smertefrie – målrettede og passende
 • Bidra til å forhindre ytterligere infestasjoner ved å kontrollere og gi råd
 • Oslo og Norge betjenes av sertifiserte skadedyrkontrollører
 • Vi hjelper firmaer i HORECA bransjen

Ikke nøl med å kontakte oss dersom du trenger hjelp med skadedyrbekjempelse i din restaurant, lagerenhet eller hjemme.

Bestiller du varer til hytta eller feriestedet? Se her

Bestiller du varer til hytta eller feriestedet? Se her

Dessverre hender det av og til at Posten (Carry) sender varer tilbake selv om de er sendt til et feriested eller en hytte du eier. Årsaken er at Posten kun skal levere post til adresser hvor du enten er registrert som borger, eller hvor du på forhånd har gitt Posten...

Goblin-fakta: Lær mer om disse fascinerende skapningene

Goblin-fakta: Lær mer om disse fascinerende skapningene

Kroket troll, også kjent som Oniscidea, er små, flate insekter som ofte finnes i hager og skoger. De er ett viktig del av økosystemetettersom de bryter ned dødt organisk materiale og bidrar til å gjøre jorden mer fruktbar. Kroketroll kan ha en til to generasjoner i...