Er mus virkelig så ille?

nov 25, 2022 | Diverse

Mange mennesker har hatt erfaringer med mus i huset deres på et eller annet tidspunkt. Så hvis DU aldri har møtt en mus eller rotte i eller rundt huset ditt, har naboen din det. Men er mus virkelig så ille? Fortsett å lese for å finne ut.

Er mus virkelig så ille?

Du kan se en i garasjen og være som, «meh… det er bare en.» Vel gjett hva. Der du ser en mus, er det vanligvis seks til tolv mus til innen 10 meter fra deg. Mus er veldig sosiale skapninger. Komfort og overlevelse ved å være mer er deres filosofi. Og gjennomsnittlig musekull er 8-12 unge. Hunnene kan føde nesten kontinuerlig. De kan fort bli svært mange hvis matfatet tillater det. Regnestykket er skummelt.

Så er mus virkelig så ille å ha rundt seg?

Vi hører dette hele tiden, så du er ikke alene om å stille dette spørsmålet! Vi har hørt om folk som synes det er greit å ha litt bråk i huset om natten. Men de burde ikke være der…

Sykdommer, parasitter og bakterier

Gnagere, som rotter og mus, er kjent for å spre sykdom. Noen av disse sykdommene kan spre seg fra gnagere til mennesker gjennom direkte kontakt og eksponering for store populasjoner. Mus og rotter sprer bakterier, parasitter som midd og flått, og en haug med forskjellige virus gjennom avføring og urin.

De kan ikke holde blæren, så når de går eller løper, etterlater de hele tiden et spor av duft. Dette signaliserer til andre gnagere at det er en rute til potensielle mat- og hekkeplasser i nærheten.

Brannskader, vannskader og ødelagte gjenstander

De færreste er klar over at mus eller rotter i vegger liker å gnage på både vannrør og elektriske ledninger. Den ene kan føre til store ødeleggelser på grunn av vannskader, og den andre kan faktisk føre til boligbranner. Begge deler er til stor ulempe, kan være svært kostbart, og sist men ikke minst kan en boligbrann være svært farlig for menneskene som bor i hjemmet.

Bli kvitt mus og rotter raskt!

Hvis du har en gnagersituasjon på gang i hjemmet eller bedriften, anbefaler vi deg å jobbe for å bli kvitt dem raskt. Her finner du mange gode produkter som hjelper deg å få kontroll over situasjonen. Du kan også kontakte oss for å få hjelp. Vi kan hjelpe deg med å identifisere hvordan de kommer inn og takle problemet ved roten sammen med deg!

Det er viktig å musesikre et hjem. Det betyr at alle hull og sprekker der de kan komme inn er tettet. Til dette anbefaler vi å bruke musebørste og stålull mot mus. Det er en spesiell stålull som er mye grovere enn den som brukes på kjøkkenet.

I tillegg er det viktig å bruke gode musefeller eller rottefeller for å bli kvitt gnagerne. Vi kan hjelpe deg med å finne ut hvilken felle som passer best for ditt tilfelle.

Vanlige typer gnagere

Vi ønsket å gi deg litt informasjon om de vanligste gnagerne vi ser her i vårt område. Mer informasjon og bilder finner du i vårt skadedyrbibliotek dersom du ønsker å dykke dypere. Ekspertene våre er også bare en chat-melding eller ring eller e-post unna. Og det er virkelige mennesker som jobber her for å hjelpe deg med å lykkes.

Husmus

Husmus er små og slanke, med store ører, små øyne og en spiss nese. Selv om husmus lever utendørs og er en viktig kilde til mat for rovfugler, på grunn av at deres små kropper kan passe gjennom rom på størrelse med en krone, tar de ofte veien innendørs.

Mus er nysgjerrige av natur. Ved hjelp av lys-, lukt- og luftstrømdeteksjon leter de etter mat og koselige kroker å hekke. De vil snike seg under garasjeporten din. Mus vil krype gjennom hull i vindusbrønner og kjellervinduer. De klemmes så lett inn i hullene rundt verktøyrør og ledninger også. Mus lagrer strimlet isolasjon, papir, vev for hekkematerialer. Fuglefrø, hundemat, 7 år med smuler under komfyren … alt dette vil tiltrekke seg mus hvis de ikke lagres og rengjøres på riktig måte.

Den kan ha stor variasjon i farge, men baksiden er vanligvis gråaktig eller har noe brunt i seg. Ventralsiden er vanligvis lysere. Føttene er brungrå med hvite tåspisser. Kroppen (uten hale) er vanligvis 6 til 10 centimeter lang for voksne individer. Halen er tynnhåret og har ganske samme lengde som kroppen selv.

Husmus (mus musculus) har mindre ører og øyne enn skogmus. Fargegrensen mellom over- og undersiden er ikke like skarp som hos skogmus. Et annet kjennetegn ved husmus er den sterke lukten de avgir.

mus musculus

muskulus fra siden

Liten skogmus, liten skogmus

Skogmus skiller seg fra husmus på brystflekken, som vanligvis er gulbrun, og at den har en spiss snute med store og fremtredende øyne, samt store ører.

Skogmus er mellom 7-10 cm lange for voksne individer. I tillegg er halen omtrent like lang som kroppen. Ryggen er vanligvis gråbrun mens undersiden er gråhvit. Den kan ofte ha en gulbrun og avlang flekk i halsen eller på brystet.

Apodemus sylvaticus liten skogmus

Apodemus sylvaticus liten skogmus fra siden

Flott skogmus, flott skogmus

Skogmus og små skogmus utmerker seg ved størrelse, samt at skogmus har lengre hale og tydelig gulbrun krage eller rund flekk på brystet.

Den store skogmusa er vanligvis 8-13 cm lang i selve kroppen. I tillegg er halen vanligvis litt lengre enn kroppen. Ryggen er normalt brunrød mens magen er hvit. Den har vanligvis en klar gulbrun krage på brystet. Noen ganger mangler kragen, men den har da en rund flekk på brystet.

Apodemus flavicollis stor skogmus

Apodemus flavicollis stor skogmus forfra

Brunrotte/ Norgesrotte

Som den største og vanligste tamrotten i verden lever norgesrotten overalt fra urbane områder til skogkledde områder og gårder. Disse rottene kan være grå, brune eller svarte og ser ut til å ha små øyne og ører med haler like lange som kroppen. Denne typen rotter trives med menneskelige feil.

Hva betyr det? Denne typen rotter drar full nytte der vi kommer til kort når det gjelder sanitærforhold, strukturell forsvarlighet og forebyggingspraksis. Rotter er mer vanlig i urbane omgivelser fordi det er flere mennesker konsentrert i storbyer. Flere søppelcontainere bak restauranter, smug, hundeavføring på offentlige veier, kloakk, underjordiske jernbaner… Tilsvarende vil rotter i landbruksmiljøer som hestefjøs, kornmøller og lagerhus ha nytte av dyreavføring, feil lagret fôr og korn som mais eller havre.

For å forhindre en rotteinvasjon MÅ du tenke forebyggende. Lukk hull på størrelse med en centimeter eller større. Sikre gode sanitære forhold og avfallshåndtering. Rydd opp etter hunden din når den bæsj. Alt dette er god praksis. Men, ikke glem. Vi er her for å hjelpe.

rattus norvegicus Norge rotte fra siden

rattus norvegicus Norge rotte sittende

Kontakt når du trenger skadedyrkontroll i Oslo!

Oslo Skadedyrkontroll er et spesialisert skadedyrfirma som betjener Oslo og omegn, og tilbyr skadedyrkontrolltjenester. På Østlandet og Sørlandet har vi tatt tak i flere skadedyrangrep opp gjennom årene. Som et resultat kan vi gi eksepsjonelle råd om skadedyrbekjempelse til både privatkunder og kommersielle kunder. Utryddere ved vårt Oslo skadedyrbekjemperfirma er høyt utdannede, kunnskapsrike og i stand til å yte best mulig service.

Å finne skadedyr i hjemmet eller kontoret er en vanskelig opplevelse. Sammenlignet med andre byer har Oslo den tetteste bybefolkningen, noe som er gunstig for skadedyr som rotter og mus, samt skadedyr som kakerlakker, veggedyr, klesmøll og plagsomme fugler. Gir både mat og trygg havn. Vi jobber hardt for å sikre at ditt kontor eller hjem er fri for skadedyr i Oslo.

Bor du i Vestre Aker eller Grünerløkka kan vårt skadedyrteam hjelpe deg.

Vi tilbyr Oslo-folk:

  • Behandlinger som er målrettede og hensiktsmessige – raske og effektive
  • Skadedyrråd – bidra til å forhindre fremtidige angrep
  • Norge og Oslo teknikere er sertifisert
  • Vi hjelper firmaer i HORECA bransjen

Våre skadedyrkontrolltjenester er tilgjengelige for din restaurant, ditt lager eller ditt hjem.Kontakt oss i dag!

Bestiller du varer til hytta eller feriestedet?  Se her

Bestiller du varer til hytta eller feriestedet? Se her

Dessverre hender det av og til at Posten (Carry) sender varer tilbake selv om de er sendt til et feriested eller en hytte du eier. Årsaken er at Posten kun skal levere post til adresser hvor du enten er registrert som borger, eller hvor du på forhånd har gitt Posten...

Goblin-fakta: Lær mer om disse fascinerende skapningene

Goblin-fakta: Lær mer om disse fascinerende skapningene

Kroket troll, også kjent som Oniscidea, er små, flate insekter som ofte finnes i hager og skoger. De er ett viktig del av økosystemetettersom de bryter ned dødt organisk materiale og bidrar til å gjøre jorden mer fruktbar. Kroketroll kan ha en til to generasjoner i...