Hvor kommer mus og rotter inn i huset?

jan 16, 2023 | Diverse

Mus kan være en skikkelig plage – de suser rundt i huset ditt, etterlater avføring og kan til og med tygge på ledninger og vannrør. Hvordan fortsetter de å komme inn? Hvis du har stilt deg selv dette spørsmålet, er du ikke alene. Her ser vi på de vanligste inngangspunktene for mus og rotter, og hvordan du kan forsegle dem slik at hjemmet ditt blir og forblir gnagerfritt.

Mus går inn i åpninger på 6-7 millimeter. Rotter fra ca. 12 mm.

Mus er små og smidige pattedyr og kan presse seg gjennom åpninger som er litt større enn 6-7 millimeter i diameter. Dette betyr at mus har potensial til å komme inn i hjemmet ditt gjennom bittesmå hull i vegger, gulv og fundamenter. Rotter trenger litt større hull, men fra 12 millimeter og oppover kommer de også inn.

Huseiere innser ofte ikke at de har et museangrep før de ser andre tegn på deres tilstedeværelse, for eksempel avføring eller skade på lagrede gjenstander. Mus er spesielt vanlige om høsten og vinteren, når utetemperaturen synker og matforholdene ute blir dårlige. I tillegg søker de ly innendørs for vær og vind.

For å forhindre og stoppe museangrep det er viktig å inspisere boligen din for åpninger større enn 6-7 millimeter. Hvis du finner noen, bør du ta skritt for å musesikre huset ditt ved å forsegle noen av dem.

Vanlige inngangspunkter

Vanlige inngangspunkter for mus er ofte de samme som for rotter. Små hull eller sprekker, åpne dører og vinduer, VVS-rør, hull og små åpninger i gulvet, og uforseglede lufteventiler kan alle være potensielle inngangspunkter.

Sikre bygningen selv med noen få enkle trinn. Start med en detaljert inspeksjon av hjemmet ditt – se nøye på fundamentet ditt for sprekker eller hull der en mus kan klemme seg inn.

Sprekker og små åpninger i vegger

Se etter hull eller sprekker som er større enn 6-7 millimeter, da dette er størrelsen en gjennomsnittlig mus trenger å gå inn i. Vær oppmerksom på eventuelle rørhull, luftventiler og rørgjennomføringer for VVS og rør for varmepumper og lignende, da disse er spesielt utsatt for å være inngangspunkter for gnagere. Husk at selv om du finner et hull som ser lite ut, har mus muligheten til å utvide det til å bli stort nok til at de kan passere gjennom.

Se spesielt på området mellom grunnmuren og trekledningen. Det er mange potensielle inngangspunkter. Nyere hus har ofte musebånd installert opprinnelig, men disse kan bli skadet og så blir huset plutselig sårbart for mus uansett. Musen vil da kunne finne veien oppover veggen under kledningen, og da kan musen gå inn.

Åpne dører og vinduer

Åpne dører og vinduer er vanlige inngangspunkter for mus å komme inn i et hus. Mus søker mat, vann og ly, så de vil benytte enhver mulighet de har til å komme seg inn. Hvis du oppdager at hjemmet ditt har åpne eller knuste dører og vinduer, er det viktig å tette dem raskt og ordentlig for å hindre at mus kommer inn.

Vurder å la vinduene stå åpne slik at det ikke er lett for mus å komme seg inn. Vipp dem for eksempel ut på toppen i stedet for å åpne dem sidelengs, hvis det er mulighet. Alternativt å installere miniventilasjon på soverommet, som også anbefales på det sterkeste av helsemessige årsaker.

Rørgjennomføringer for VVS

VVS-rørgjennomføringer kan også være et vanlig inngangspunkt for mus. Fordi de kan presse seg gjennom de minste sprekker, kan de enkelt komme inn i hjemmet ditt gjennom disse åpningene. Mange oppdager mus og rotter inne i kjøkkenskap nettopp der mus og rotter kan presse seg inn ved siden av avløpsrøret. Det er viktig å inspisere rørene dine og andre områder av hjemmet ditt for tegn på museaktivitet.

Rotter kan også i noen tilfeller komme inn i huset ved å svømme gjennom kloakkrørene. Det er mest vanlig i større byer som Oslo.

Hull og små åpninger i gulvet

Hull og små åpninger i gulvet er et annet mulig inngangspunkt for mus. Disse hullene kan finnes i tre- eller betonggulv, eller rundt rør. Det er viktig å inspisere alle områder av hjemmet ditt, inkludert under vasker og andre vanskelig tilgjengelige områder.

Inspeksjonsspeil kan brukes til å se etter hull på steder som er vanskelige å se.

Hvis du finner noen hull som er store nok til at en mus kan komme inn gjennom dem, sørg for å forsegle dem med en musebørste, stålull eller stålpartikkelforsegling.

Uforseglede lufteventiler

Uforseglede luftventiler kan også gi et inngangspunkt for mus. Det er viktig å sjekke lufteåpningene for skader, hull eller hull som kan tillate mus å komme inn. Hvis det er noen, bør du forsegle dem for å hindre dem i å komme inn. Bruk gjerne stålrist eller stålnett.

Mus kan utvide et lite hull til å bli stort nok

Mus har evnen til å utvide et lite hull for å gjøre det stort nok til at de kan presse seg gjennom. Dette er fordi brystene deres er sammenleggbare, slik at de får plass på trange steder. De har også skarpe tenner som de bruker til å utvide åpninger de finner, slik at de passer gjennom hull så små som 6 millimeter.

For å forhindre dette er det viktig å inspisere boligen for eventuelle hull eller sprekker og tette dem med stålull. Du bør også bruke fugemasse med stålpartikler for å tette av de minste åpningene. Å gjøre dette vil bidra til at musene ikke finner en vei inn i huset ditt.

Mus søker vann, mat og ly

Mus er svært tilpasningsdyktige og vil ta det de kan få for å tilfredsstille sine grunnleggende behov. De ser etter lett tilgang til mat og vann, samt varme og ly. De kommer inn i hjemmet ditt gjennom alle åpninger de kan finne, nesten uansett hvor små. Målet er uansett å finne et sted med mat og vann. Så det beste du kan gjøre er å fjerne tilgangen til dem.

Slik kan du enkelt musesikre huset ditt selv

Hvis du vil forhindre at mus kommer inn i hjemmet ditt, er det viktig å ta noen viktige grep.

1) Først må du inspisere hjemmet ditt grundig for eventuelle hull eller sprekker som kan brukes som inngangspunkt. Bruk et speil for å sjekke vanskelige steder, og sørg for å sjekke fra kjelleren og opp til taket.

2) Når du har identifisert potensielle inngangspunkter, er Det neste trinnet er å forsegle dem. Bruk musebørster for større sprekker og stålull for mindre hull. Hvis du kommer over ekstremt små hull, bruk stålpartikkelforsegling for å blokkere dem.

3) Til slutt, hvis det allerede er mus i hjemmet ditt, bruk feller for å fange og fjerne dem. Du kan bruke live-fangstfeller, hvor du ganske enkelt fanger musen levende for å slippe den levende et annet sted. Alternativet er de gode musefellene med bokser som du får kjøpt på Skadedyrproffen.no. IKKE bruk gift, for mus som er forgiftet har en tendens til å gjemme seg i vegger, og når de dør begynner det å lukte vondt.

1) Inspiser hjemmet ditt for hull og sprekker. Smart å bruke speil.

Det er viktig å inspisere boligen din for hull og sprekker. Bruk et speil for å se etter små åpninger i vanskelig tilgjengelige områder. Inspiser kjellerveggene og fundamentet for sprekker eller hull, da selv hull som er overraskende små kan tillate mus å presse seg inn og ut.

Pass på at du også inspiserer taket ordentlig, da hull i taket kan være et enkelt inngangspunkt for mus. Ikke glem å sjekke bak møbler og langs vegger, samt under vasker, rundt rør og nær lufteventiler.

2) Tett mellom trevegg og grunnmur med musebørste

Det er viktig å tette mellom treveggen og fundamentet med en musebørste, da dette er en av de vanligste inngangspunktene for disse irriterende gnagerne. Musebørsten er designet spesielt for å passe mellom disse to overflatene og blokkere alle mulige inngangspunkter. I tillegg kan en musebørste brukes til å tette rundt vinduer og dører, samt rundt eventuelle rørgjennomføringer for VVS. Musebørste anbefales på det sterkeste!

Musebørster anbefales av proffene

3) Tett mindre hull med stålull

Når du har identifisert hullene og sprekkene i huset ditt, er neste trinn å forsegle dem. Stålull er et flott materiale for dette formålet. Den er seig og fleksibel, så den kan stappes i små hull og sprekker. Stålullen vil virke avskrekkende, blokkere inngangen og hindre mus i å komme inn i hjemmet ditt. Tetningsmasse kan også brukes til å tette eventuelle hull og sikre at musen ikke kommer inn igjen. For større hull og åpninger kan du bruke en blanding av stålull og fugemasse for å blokkere inngangen. Husk å se etter hull under takstein – mus liker å presse seg gjennom disse områdene!

stålull mot mus og rotter

4) Tett de minste hullene med tetningsmasse med stålpartikler

Det er også viktig å tette de minste hullene med en tetningsmasse som inneholder stålpartikler. Denne typen tetningsmasse er designet for å utvide seg når den er våt og for å fylle hull eller sprekker som mus kan være i stand til å presse seg gjennom.

Stålull kan også brukes til å fylle små hull, da det er vanskelig for gnagere å tygge seg gjennom. For større hull, bruk en musebørste for å tette gapet mellom treveggen og fundamentet. Ved å bruke disse tiltakene kan du i stor grad redusere sjansene for at gnagere kommer inn i hjemmet ditt.

gnager stoppe tetningsmasse

Bruk musefeller for å fjerne mus som allerede er inne i huset

Når du har identifisert og forseglet alle inngangspunktene for mus for å komme inn i huset ditt, er det på tide å sette feller for å fange eventuelle mus som allerede er inne.

Den mest populære og effektive felletypen er den konvensjonelle klafffellen. Disse fellene kan agnes med peanøttsmør eller kjøtt og plasseres der det er museskitt, spesielt under vasker, bak hvitevarer og i skap og skap. Du kan med fordel bruke en tunnelfelle eller en felle med beskyttelsesboks for å unngå at kjæledyr eller barn tar skade av en felle.

Ikke bruk gift mot mus og rotter inne i huset. De vil lete etter gjemmesteder når de er i ferd med å dø, og dessverre opplever mange at de da må rive vegger for å fjerne den vonde lukten. Så bruk gode musefeller eller rottefeller for å bli kvitt gnagerne.

Lykke til med musesikringen av hjemmet ditt!

Ring når du trenger skadedyrkontroll i Oslo!

Oslo Skadedyrkontroll leverer skadedyrtjenester i hele Oslo. Som et team har vi tatt hånd om flere skadedyrangrep på Østlandet og Sørlandet opp gjennom årene. I tillegg til å gi eksepsjonell råd om skadedyrbekjempelse, tilbyr vi også tjenester til private og kommersielle kunder. Utryddere i Oslo som er høyt utdannede og høyt kvalifiserte kan levere best mulig skadedyrfjerningstjeneste.

Oppdagelsen av skadedyr i hjemmet eller bedriften din kan være en urovekkende opplevelse. Som et resultat av Oslos tette bybefolkning har skadedyr som rotter, mus og skadedyr som kakerlakker, veggedyr, klesmøll og plagsomme fugler alt de trenger for å trives. Det er både en kilde til mat og en trygg havn. Med våre skadedyrtjenester i Oslo kan du være trygg på at ditt hjem eller kontor er fri for skadedyr.

Skadedyrtjenester er tilgjengelig i Søndre Nordstrand , Stovner og andre områder.

Vi tilbyr Oslo-folk:

  • Raske, effektive behandlinger skreddersydd til dine spesifikke behov
  • – Korrektur og råd – forebygging av angrep
  • Sertifiserte teknikere som jobber over hele Oslo og Norge
  • Vi hjelper HORECA-bransjen

Vi kan hjelpe deg med skadedyrkontroll i din restaurant, i et lager eller i huset ditt.

Bestiller du varer til hytta eller feriestedet?  Se her

Bestiller du varer til hytta eller feriestedet? Se her

Dessverre hender det av og til at Posten (Carry) sender varer tilbake selv om de er sendt til et feriested eller en hytte du eier. Årsaken er at Posten kun skal levere post til adresser hvor du enten er registrert som borger, eller hvor du på forhånd har gitt Posten...

Goblin-fakta: Lær mer om disse fascinerende skapningene

Goblin-fakta: Lær mer om disse fascinerende skapningene

Kroket troll, også kjent som Oniscidea, er små, flate insekter som ofte finnes i hager og skoger. De er ett viktig del av økosystemetettersom de bryter ned dødt organisk materiale og bidrar til å gjøre jorden mer fruktbar. Kroketroll kan ha en til to generasjoner i...